Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Цьогоріч Центр продовжує координувати громадські організації у регіонах, які є основним надавачем послуг.
31.05.2020
15:38

З 2019 року Центр громадського здоров’я України реалізовує програми профілактики ВІЛ і догляду й підтримки людей, які живуть з ним

Цьогоріч Центр продовжує координувати громадські організації у регіонах, які є основним надавачем послуг. Згідно із бюджетом, цього року виділено понад 207 млн грн на фінансування послуг із профілактики вірусу імунодефіциту людини, догляду і підтримки пацієнтів, що живуть із ВІЛ.

За підтримки Центру громадського здоров’я України та за кошти державного бюджету в Одесі та області громадський рух «Віра, Надія, Любов» протягом пів року реалізує програму профілактики ВІЛ серед груп підвищеного ризику: секс-працівників. 

За цей час держава виділила близько 1,3 млн грн для понад 4 000 клієнтів на:

  • профілактичні послуги, що запобігають новим випадкам інфікування ВІЛ, а також дають можливість пройти тестування на ВІЛ і скринінг на туберкульоз;
  • фахові консультації щодо здорового способу життя.

11 соціальних працівників взаємодіють із обласним шкірно-венерологічним диспансером, Центром-СНІД та протитуберкульозною службою.

Окрім того, молодіжний громадський рух «Партнер» з жовтня минулого року впроваджує в Одесі програму профілактики ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику: чоловіків, що практикують секс із чоловіками (ЧСЧ). На цю програму держава виділила близько 400 тис. грн. 

В рамках програми провели:

  • 4,5 тис. консультацій щодо ВІЛ, гепатитів, туберкульозу, сифілісу та безпечної сексуальної поведінки;
  • 2,5 тис. тестів на ВІЛ;
  • 2,7 тис. скринінгів на туберкульоз.

Також Центр громадського здоров’я України з листопада 2019 року співпрацює з Рівненським обласним благодійним фондом «Наше Майбутнє», який реалізує профілактичні програми у Рівненській, Волинській та Тернопільській областях.  

Уряд виділив майже 900 тис. грн на консультаційні послуги, видачу профілактичних матеріалів: шприців, голок, спиртових серветок, презервативів, інформаційних буклетів, проведення скринінгу на туберкульоз та асистованого тестування на ВІЛ. 

Завдяки цим коштам забезпечили безперервне надання профілактичних послуг для понад 7 000 представників уразливих груп, серед яких: 

  • люди, які вживають наркотики ін’єкційно;
  • секс-працівники;
  • чоловіки, які мають секс з чоловіками.

Протягом семи місяців майже пів мільйона гривень від Центру громадського здоров’я України на реалізацію послуг з догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ отримала БО «100% Життя Черкаси».

За ці кошти соціальні працівники організації надали близько 1 800 послуг для 400 ВІЛ-позитивних пацієнтів.

В рамках програми виявили 13 позитивних результатів тестування на ВІЛ та 65 позитивних результатів скринінгу на ТБ, одній людині підтвердили діагноз «туберкульоз», 50 людей отримали діагностичні послуги.

Також в період карантину, БО «100% Життя Черкаси», на волонтерських засадах, розвозила АРТ-препарати тим клієнтам, які не могли відвідувати СНІД-центри або кабінети довіри.

Інші новини