Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зміни до законодавства на період воєнного стану в Україні, що впливають на роботу закладів громадського здоров’я
23.05.2022
12:30

Зміни до законодавства на період воєнного стану в Україні, що впливають на роботу закладів громадського здоров’я

Для ефективної та безперебійної роботи економіки держави в період війни прийняті зміни в законодавстві. Ці зміни стосуються податкового законодавства, проведення закупівель за державні кошти та організації трудових відносин.

Це стосується й закладів системи громадського здоров’я. У цей непростий для країни час вони забезпечують готовність до реагування на надзвичайні ситуації, контроль за станом санітарного та епідеміологічного добробуту, інфекційної захворюваності та епідеміями, моніторингу якості атмосферного повітря та питної води, контроль рівня ППД гама-випромінювання, комунікаційну роботу з населенням та багато іншого. Важливим моментом є їхня участь у наданні гуманітарної допомоги як Збройним Силам України, так і громадянам, які потребують підтримки.

Які ключові зміни до законодавства внесені і як вони впливають роботу закладів громадського здоров’я?

Зміни до податкового законодавства

Відповідно до Закону України № 2120:

  • Звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення та постачання спеціальних засобів індивідуального захисту, інших визначених товарів оборонного призначення, лікарських засобів за переліком КМУ.
  • Не вважаються реалізацією пального передавання пального як гуманітарної допомоги для державних потреб: військовим і правоохоронним органам, медичним закладам.
  • Внесені окремі зміни до питань оподаткування надання чи отримання благодійної допомоги.

Такі зміни в законодавстві допоможуть в умовах воєнного стану знизити фінансове навантаження під час виконання функцій щодо забезпечення санітарного й епідемічного добробуту закладами системи громадського здоров’я.

Закупівлі в умовах воєнного стану

Постанова КМУ № 169 на період війни в Україні спрощує порядок проведення закупівель товарів, робіт і послуг, які замовники здійснювали на підставі Закону України № 922 «Про публічні закупівлі».

Так, закупівлі, вартість яких стартує від 50 тис. грн, замовники можуть здійснювати за іншими правилами:

  • Кожен замовник самостійно визначає перелік та обсяг закупівель товарів, робіт і послуг.
  • Закупівлі таких товарів, робіт та послуг не включаються до річного плану.
  • Укладається прямий договір.
  • Оприлюднюється в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю.
  • Закупівля товарів, робіт та послуг, вартість яких не перевищує 50 тис. грн, здійснюється за старими правилами, встановленими Законом № 922.

Такі зміни скорочують терміни та процедури закупівлі товарів і послуг, які потрібні в процесі організації та виконання функцій громадського здоров’я та ведення господарської діяльності відповідними закладами.

Під час війни — особливі правила трудових відносин

Прийнятий Закон України № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» створює такі правила:

  • Якщо внаслідок бойових дій працівники евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустках, простої, тимчасово втратили працездатність або доля яких тимчасово невідома, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.
  • Працівник має можливість розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого строку попередження (у зв’язку з бойовими діями).
  • Роботодавець має право розірвати трудовий договір із працівником у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, причиною якої стало знищення в результаті бойових дій усіх виробничих, організаційних або технічних потужностей або майна підприємства.
  • Не застосовуються норми Кодексу законів про працю України в частині тривалості та режиму роботи у святкові, неробочі й вихідні дні.
  • Роботодавець має можливість призупинити виплати заробітної плати, у разі неможливості її виплати через воєнні дії, до моменту відновлення можливості підприємства здійснювати основну діяльність.
  • Роботодавець має право на прохання працівника надати відпустку без збереження заробітної плати на термін понад 15 календарних днів.

Постанова КМУ № 481 дозволяє запроваджувати дистанційну роботу й допускає роботу за межами України лише в разі службового відрядження.

Такі зміни актуальні в умовах воєнного стану та переміщення населення з зон бойових дій. Вони дають змогу переформатувати та винайти оптимальні варіанти для організації робочого процесу як працівників, так і керівників системи закладів громадського здоров’я.

Інші новини