Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Цукровий діабет: як зрозуміти, що час відвідати лікаря?
22.05.2023
12:27

Цукровий діабет: як зрозуміти, що час відвідати лікаря?

Цукровий діабет (ЦД) дуже поширене захворювання. Близько 415 млн людей у всьому світі мають ЦД, і приблизно у 193 млн людей він недіагностований. Серед хворих на ЦД, близько 90 % припадає саме на ЦД 2 типу.

ЦД часто спричиняє глибокі психологічні та фізичні страждання не лише людини, яка хворіє, а й усіх членів сім’ї. Попри значний обсяг інформації стосовно факторів ризику ЦД 2 типу та доказів успішної профілактики, захворюваність продовжує зростати в усьому світі. І тут важливо розуміти, що раннє виявлення захворювання через скринінг, проведення профілактичних заходів та застосування ефективних методів лікування, запобігають виникненню ускладнень та знижують захворюваність і смертність.

Підступність ЦД 2 типу полягає в тому, що на  початку захворювання практично відсутні будь-які ознаки та симптоми. І це призводить до того, що вперше діагноз ЦД 2 типу встановлюється, коли людина хворіє впродовж декількох років. При цьому виникають незворотні зміни, що спричиняють такі ускладнення, як діабетична стопа, ретинопатія та інші. Тим часом ЦД 2 типу постійно прогресує. Важливо починати лікування одразу після встановлення діагнозу. 

Скринінговими тестами для виявлення такого стану є визначення рівня глюкози в плазмі натщесерце та глікозильованого гемоглобіну HbA1C. Для запобігання подальшому розвитку ЦД 2 типу, ефективною буде корекція способу життя (підвищення фізичної активності, збалансоване харчування тощо).

Коли необхідно відвідати лікаря?

Рекомендації Американської діабетичної асоціації визначають, що скринінг на ЦД за відсутності факторів ризику, слід проводити з 35 років. Це пов’язано з тим, що ЦД розвивається у досить молодому віці. У дорослих із надмірною масою тіла чи ожирінням, які мають один або декілька факторів ризику, тестування на цукровий діабет 2 типу,  скринінг слід проводити незалежно від віку.

Фактори ризику ЦД 2 типу

  • наявність родичів з ЦД;
  • серцево-судинні захворювання;
  • артеріальна гіпертензія (≥140/90 мм рт. ст.);
  • високий рівень холестерину;
  • надмірна вага та  ожиріння;
  • низька фізична активність;
  • синдром полікістозних яєчників у жінок.

Оцінити свій ризик цукрового діабету ви можете на сайті Центру.

Цей тест є формою оцінки ризиків ЦД 2 типу, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я № 1118 від 21 грудня 2012 року. 

Важливо пам’ятати, що результати такого тесту не є діагнозом, і лише вказують на ймовірний ризик виникнення ЦД 2 типу. 

Для розширеної інтерпретації результату обов’язково звертайтеся до свого сімейного лікаря. Оскільки, тільки лікар визначає подальший план діагностики, профілактичних заходів та лікування; надає рекомендації стосовно зміни способу життя, зокрема, збільшення фізичної активності (щонайменше 150 хв на тиждень помірної інтенсивності), збалансоване харчування (низькокалорійна, низьковуглеводна їжа) тощо. Тож, будьте активними та свідомими стосовно власного здоров’я. І при необхідності своєчасно звертайтеся до свого сімейного лікаря!


Дізнавайтеся більше про ускладнення цукрового діабету на вебінарі Центру громадського здоров’я, 22 травня о 15:00. трансяція вібудеться на сторінці ЦГЗ у фейсбук.

Інші новини