Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ провела конференцію з нагоди Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом
26.10.2023
17:22

У Києві провели підсумкову оцінку ефективності реагування системи громадського здоров'я на спалах поліомієліту в Україні

У Києві з нагоди Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом відбулась конференція за участю представників Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту, Центру з контролю та профілактики захворювань в США (СDC), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Міністерства охорони здоров'я,  Центру громадського здоров'я, клубної організації Rotary International.  

Головною темою заходу стало обговорення ефективності реагування на спалах поліомієліту в Україні, який офіційно завершився у вересні 2023 року, а саме: 

  • проблеми, успіхи та уроки, засвоєні під час спалаху поліомієліту в Україні; 
  • роль Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України; 
  • поставки вакцини та їхня логістика; 
  • висновки вивчення поведінки, бар'єрів й фасилітаторів вакцинації проти поліо; 
  • напрямки дій для пом'якшення наслідків, а також запобігання новим спалахам; 
  • вакцинація проти поліомієліту. 

Під час виступу заступник Міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів про дії Міністерства охорони здоров'я та Центру громадського здоров'я для подолання спалаху поліомієліту в Україні, а також про виклики, з якими зіштовхнулась країна. 

"Одразу після оголошення спалаху поліомієліту в Україні Центр громадського здоров'я створив робочу группу з реагування, яка тісно співпрацювала з фахівцями GPEI. Також проводились навчальні  заходи  у 9 регіонах України, було посилено епідеміологічний нагляд на національному рівні. Досвід, який Україна отримала під час боротьби з цим спалахом, та підтримка міжнародних партнерів дозволили комплексно посилити національну систему епідеміологічного нагляду й профілактики поліо. Наразі кожна область безперебійно забезпечена вакциною, проводяться вакцинальні сесії у віддалених громадах, розроблені національні плани щодо прискореної імунізації, а Україна отримала статус країни вільної від поліомієліту", — зазначив Ігор Кузін. 

Зусилля закладів охорони здоров'я України у реагуванні на спалах поліомієліту відзначив представник Всесвітньої організації охорони здоровʼя в Україні Ярно Хабіхт. 

"Поліомієліт залишається одним із найнебезпечніших захворювань, що загрожує життю та розвитку дитини. З моменту оголошення спалаху поліомієліту в Україні ВООЗ та партнери підтримали органи охорони здоров’я, надали необхідну технічну експертизу для покращення рівня вакцинації та епіднагляду по всій країні. Вакцини проти поліомієліту були закуплені, щоб запобігти дефіциту, забезпечити можливість вакцинації всіх дітей, які відповідають вимогам. Я ціную зусилля всіх областей та Міністерства охорони здоров’я у реагуванні на спалах. Ліквідувати поліомієліт вкрай важливо не лише в Україні, а й у всьому світі, і вакцинація є єдиним способом досягти цього", – сказав Ярно Хабіхт. 

На думку координатора з реагування на спалах поліомієліту в Україні (ВООЗ Україна) Реймонда Данколі, Україна змогла успішно відреагувати на спалах поліомієліту та зупинити його подальше поширення. 

"Досвід України є унікальним в історії ліквідації поліомієліту. Попри війну, що триває, країна змогла успішно відреагувати на спалах поліомієліту та зупинити його подальшу передачу. Це досягнення стало результатом колективних зусиль працівників охорони здоров’я на всіх рівнях і підтримки партнерів Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI). Незважаючи на те, що поточний спалах оголошено завершеним, ризик завезення поліовірусу дуже високий через переміщення населення з країни та назад. Таким чином, продовження епіднагляду за поліомієлітом та необхідність високого рівня охоплення вакцинацією не підлягають обговоренню. Дводенна конференція щодо поліомієліту, яка була поєднана з відзначенням Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом у 2023 році, включала консолідовану дискусію про успіхи, проблеми та уроки, винесені зі спалаху поліомієліту. Також відбулось обговорення результатів опитування про перешкоди та сприяння вакцинації від поліомієліту в Україні. Після дводенної зустрічі учасники були високо мотивовані та віддані справі ліквідації поліомієліту», – вважає Реймонд Данколі. 

На питанні епідеміологічного нагляду за поліомієлітом акцентував увагу заступник генерального директора Центру громадського здоров'я Олександр Мацьков

"Сьогодні для запобігання виникненню та поширенню поліомієліту важливо забезпечувати ефективний епідеміологічний нагляд та високий рівень вакцинації проти поліо (не нижче за 95%). Ефективний епіднагляд включає в себе проведення вірусологічних досліджень, повноцінне та своєчасне  виявлення випадків гострих в'ялих паралічів, посилення спроможності з питань епідеміологічного нагляду за поліомієлітом для медичних працівників та працівників ЦКПХ шляхом проведення тренінгів. Також необхідним є здійснення комунікаційних кампаній з підвищення обізнаності населення щодо важливості вакцинації та медичних працівників щодо необхідності виявлення випадків ГВП", – додав Олександр Мацьков. 

У заході також брали участь й інші фахівці Центру громадського здоров'я: завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів Ірина Демчишина та завідувач відділу імунізації Андрій Пашинний

У межах заходу та для підтримки діяльності спеціалістів на місцях Всесвітня організація охорони здоров'я надала технічне оснащення для всіх Центрів контролю та профілактики хвороб в Україні. 

Нагадаємо, поліомієліт — це невиліковна хвороба. Найбільш сприятливі до поліомієліту діти віком до 5 років, які не були вакциновані або не отримали всі дози вакцини згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Також він може вражати невакцинованих дітей від 5 років й дорослих. 

Хвороба може мати тяжкий перебіг з ураженням центральної нервової системи і виникненням паралічів. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в одному з 200 випадків захворювання викликає невиліковний параліч. Понад 5% осіб з такими наслідками помирають через враження дихальних м'язів. Після одужання від поліомієліту функція вражених нервів і м’язів не відновлюється.

Поки у світі є хоч одна інфікована людина, існує ризик зараження дітей по всьому світові. 

У 2021 році в Україні було оголошено спалах поліомієліту. На той час було зареєстровано 2 випадки захворювання, обидві дитини мали ознаки в'ялого паралічу. Навіть один випадок поліо вже є класифікацією спалаху. 

Через 2 роки, у 2023 році, ВООЗ повідомила, що спалах офіційно завершено, а Україна стала вільною від захворювання.

Інші новини