Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Захистіть себе: діабет
11.11.2017
12:57

Захистіть себе: діабет

Діабет — це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін — це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Основні симптоми:

  • надмірне сечовиділення
  • спрага
  • постійне відчуття голоду
  • втрата ваги
  • стомленість
  • погіршення зору

Розрізняють декілька типів діабету:

Діабет І типу (або ж інсулінозалежний) — характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) — виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Гестаційний діабет — характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

Ризики й ускладнення

Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 рази вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% cмертей у світі пов’язано з діабетом.

Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті — ампутації.

Ураження сітківки очей — діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.

Діабет є основною причиною нирковою недостатності.

Статистика

Поширеність цукрового діабету в Україні збільшилася за останніх 10 років на половину. У 2016 р. в Україні на цукровий діабет хворіло понад 1,2 млн осіб. Інсулінозалежний діабет (І типу) складає 6,5% усіх випадків захворювання.

Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком захворювання на діабет.

Профілактика

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя:

За матеріалами ВООЗ.

Інші новини