Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
 Жувальна гумка: користь та шкода
23.03.2023
16:16

 Жувальна гумка: користь та шкода

Ще з дитинства багато хто любить жувальні гумки. Реклама часто зображує їх використання, як швидкий спосіб освіжити ротову порожнину та очистити зуби. Проте, наскільки вона справді корисна і чи може допомогти у боротьбі зі стресом? Читайте у матеріалі. 

Жувальна гумка (жуйка) – це м’яка гумова речовина, призначена для жування. Першими прототипами жувальної гумки слугували смоли дерев як-от каучуку. Головною метою такого використання був гігієнічний догляд за ротовою порожниною.

Щоб її виготовити зараз змішують гумову основу, підсолоджувачі та ароматизатори. Усі інгредієнти, що входять до складу жувальної гумки мають бути безпечними та придатними до застосування у харчовій промисловості.

Чим корисна жувальна гумка?

Американська асоціація стоматологів стверджує, що під час жування гумки без цукру протягом 20 хвилин після їди, збільшує виділення слини. Це допомагає очистити ротову порожнину, нейтралізує кислоти та допомагає запобігти карієсу. 

Збільшене слиновиділення у процесі жування допомагає збалансувати кислотність у стравоході, полегшити симптоми кислотного рефлюксу. Гумка може дещо покращити неприємний запах з ротової порожнини, допомогти при сухості в роті, принаймні на короткий час. 

Але в обох випадках жуйка не є лікарським засобом та не може усунути справжні причини цих явищ. Якщо вас турбує рефлюкс та проблеми з ротовою порожниною, зверніться до лікаря за консультацією. 

Вчені з університету Сент-Лоуренс провели дослідження і виявили вплив жування гумки на покращення пам’яті. Якщо використовувати гумку безпосередньо перед іспитом, це допомагає покращити результати та активізувати роботу мозку. Також було виявлено покращення когнітивних функцій організму, що відповідають за швидкість сприйняття та робочу пам’ять.

Обирати жувальну гумку потрібно без цукру. 

Жуйка з цукром також збільшує слиновиділення, проте цукор є поживним середовищем для мікробів. Вони у процесі своєї життєдіяльності виробляють кислоти, що спричинюють процеси гниття у ротовій порожнині.

Жувальна гумка без цукру не є замінником щоденній гігієні ротової порожнини — чищенню зубів, застосуванню зубної нитки тощо. 

Чи може жування гумки спричинити шкоду? 

Жувальна гумка має деякі потенційні переваги, але вона також може стати причиною небажаних ефектів.

  • Інгредієнти, які входять до складу жувальної гумки без цукру мають послаблювальний ефект. Якщо споживати жуйку у великих кількостях —  це може призвести до  діареї або інших розладів травлення. 
  • При жуванні гумки заковтується зайве повітря, що може призвести до метеоризму та болю у животі.
  • Постійне або часте жування гумки може стати причиною розладу скронево-нижньощелепних суглобів. Якщо їх надмірно навантажувати це призводить до перенапруження та дисбалансу, внаслідок чого можуть виникати болі у щелепі, вушний та головний біль, травматизація зубів тощо.

Ковтати жувальну гумку можна? 

Жувальна гумка розроблена для того, щоб її жувати, а не ковтати, однак якщо її проковтнути, вона переважно не шкідлива. 

Жуйку не можна перетравити, але вона виводиться природним шляхом через шлунково-кишковий тракт. 

У рідкісних випадках, якщо у вас закреп і ви проковтнули велику кількість жувальної гумки — це може спричинити непрохідність кишківника. Тому слід уникати частого ковтання гумки, особливо дітям.

Жувальна гумка та стрес  

Чи може жування гумки знизити стрес? Оскільки під час жування наш мозок отримує сигнал, що організм приймає їжу, відповідно, виділяються гормони, що відповідають за задоволення.  Отже, на фізіологічному рівні людина може відчувати тимчасове заспокоєння.

Проте згодом, коли голод чи фантомне відчуття ситості дає сигнал в мозок, то роздратованість посилюється, що є додатковим фактором підсилення стресу. 

Слід використовувати жуйку після споживання їжі та обов’язково не більше 20 хвилин. Тоді це може сприяти покращенню психологічного стану.

Жувальна гумка може слугувати додатковим інструментом у боротьбі з тютюнокурінням: закривати потреби людини виконувати механічні дії, пов’язані з курінням. 

Якщо людина постійно використовує жуйку та відчуває у цьому потребу, це може говорити про нервове напруження та зацикленість думок на  певній ситуації. 

Тож, якщо ви помічаєте за собою постійне бажання жувати гумку, поспостерігайте, які думки домінують у вашій голові в цей час та які емоції ви відчуваєте. 

Жуйка може допомогти боротися із сонливістю. Під час жування збільшується кровопостачання до головного мозку, що впливає на активізацію організму та зменшення сонливості чи підвищення уваги

З цієї причини жувальну гумку часто використовують водії за кермом. Проте не варто забувати про відпочинок та турботу про своє фізичне і психічне здоров’я!


 

Інші новини