Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міфи ЗПТ. Препарати замісної підтримувальної терапії не рекомендують вагітним жінкам
06.11.2023
10:35

Міфи ЗПТ. Препарати замісної підтримувальної терапії не рекомендують вагітним жінкам

Вагітні жінки є унікальною групою населення, до яких має бути особлива увага, оскільки йдеться не лише про здоров’я жінки, а й немовляти. Існує думка про те, що препарати замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) можуть бути недостатньо безпечні для вагітних, оскільки для них все має бути найкраще та "чисте", а достовірної інформації про вплив препаратів ЗПТ на матір та дитину не так багато. Але чи дійсно препарати ЗПТ несуть ризики для плода та вагітної? Давайте разом з’ясуємо та дамо відповіді на запитання щодо особливостей лікування вагітних жінок ЗПТ.

Що робити із залежністю від опіоїдів у вагітних жінок?

Найбільш оптимальним підходом до лікування залежності від опіоїдів у вагітних жінок є початок або продовження замісної підтримувальної терапії. Препарати ЗПТ –  метадон або бупренорфін – пов’язані з поліпшенням материнських і неонатальних наслідків та є основним методом забезпечення того, що вагітні жінки із залежністю від опіоїдів звертаються по дородову медичну допомогу та отримують її. При цьому застосування бупренорфіну під час вагітності частіше рекомендують, ніж застосування метадону. Насамперед це повʼязано з меншим ризиком несприятливих наслідків для дитини.

Вагітність зазвичай є періодом, коли у жінок, які мають проблеми із вживанням наркотиків, з’являється хороша мотивація до змін. Це створює можливості для скорочення вживання наркотичних речовин та початку лікування. Для пацієнток, які упродовж вагітності хочуть утримуватися від вживання опіоїдів, варто забезпечити додатковий моніторинг та підтримку, оскільки під час вагітності вони можуть відчувати значний стрес.

Для лікування залежності від опіоїдів під час вагітності насамперед розглядають варіант призначення метадону або бупренорфіну. Обидва препарати є безпечними та ефективними під час вагітності і для матері, й для дитини. Натомість різке припинення вживання цих препаратів категорично не рекомендується до 14 тижня, оскільки існує ризик переривання вагітності. Натомість після 32 тижня вагітності також не рекомендується переривати прийом препаратів, оскільки це пов’язано з високим ризиком дистресу або передчасних пологів.

Які існують ризики вживання опіоїдів та інших ПАР? 

Опіоїди легко проникають через плаценту, яка є "мостом" між плодом та організмом матері, і так можуть призвести до опіоїдної залежності у дитини. У новонародженого можуть виникнути симптоми абстиненції після народження.

Крім того, якщо вагітна продовжує вживати інʼєкційні наркотики, існує ризик інфікування ВІЛ, вірусними гепатитами тощо. Вірусний гепатит В та ВІЛ – це хронічні інфекційні захворювання, лікування яких відбувається пожиттєво. Враховуючи той факт, що ці захворювання можуть передаватися від матері до дитини при народженні, особливо важливо дотримуватись безпечних практик поведінки, які включають індивідуалізацію всіх предметів особистої гігієни, контрацепцію й у випадку гепатиту В – обов’язкову вакцинацію.

Чи дозволено грудне вигодовування жінкам, що перебувають на ЗПТ?

Відомо, що метадон та бупренорфін майже не потрапляє до дитини з молоком під час вигодовування. Концентрації метадону в грудному молоці є низькими і залишаються стабільними з часом. Дозування метадону від 25 до 180 мг/добу створюють концентрацію в молоці від 27 до 260 нг / мл, що призводить до середньодобового споживання метадону 0,05 мг (на основі приблизного споживання молока немовлям приблизно 500 мл/добу). Ця споживана кількість у 5-кілограмової дитини дорівнюватиме прийому менше 1% від дози матері, скоригованої за масою тіла (типова доза для дорослих становить від 40 до 180 мг/добу). Натомість інші речовини, наприклад, діазепами, фенілбарбітурати можуть потрапляти в організм дитини у великих кількостях.

Грудне вигодовування може бути не рекомендоване, якщо пацієнтка вживає супутньо заборонені наркотики, вживає більше ніж один наркотик або є ВІЛ-інфікованою.

Тому при дотриманні плану лікування ЗПТ, проходячи регулярне обстеження, грудне вигодовування не зашкодить, а переваги грудного вигодовування забезпечать немовля всім необхідним.

Що таке НАС?

Діти, які зазнали внутрішньоутробного впливу заборонених або рецептурних опіоїдів, можуть мати симптоми тимчасової відміни або абстиненції, що і називають неонатальним абстинентним синдромом (НАС). НАС – це стан, який піддається лікуванню.

Ознаки та симптоми можуть бути різними для кожної дитини.

Більшість симптомів з’являється протягом 72 годин після народження і можуть включати: тремтіння, погане годування, безперервний плач, лихоманку і проблеми зі сном.

Як лікується НАС?

Лікування від НАС може залежати від різних факторів, враховуючи вік, тяжкість синдрому, симптоми та загальний стан немовляти. Діти, які страждають від абстиненції, дратівливі, часто їм важко заспокоїтися. Крім того, вони є більш активними, тому потребують додаткових калорій до свого раціону. Велику роль в успішності такого лікування відіграє контакт матері та дитини, важливо створити відчуття затишку та мати фізичний контакт.

НАС можна запобігти. Але лише в тому випадку, якщо мати припинить вживати наркотики до вагітності або щойно вона дізнається, що вагітна. У деяких випадках це неможливо зробити безпечно. У будь-якому випадку необхідний ретельний медичний нагляд.

У більшості випадків при співпраці з лікарем вдається запобігти НАС, але деяким дітям можуть знадобитися препарати для лікування важких симптомів відміни. Як правило, лікарі призначають препарати, які входять до тієї ж групи, що й препарат, який отримувала мати під час вагітності. Після того, як ознаки відміни будуть контрольовані, кількість препарату зменшують.

У цілому новонароджені можуть відчувати певний дискомфорт, пов’язаний з абстиненцією у дуже короткостроковій перспективі, але в довгостроковій перспективі вони нічим не відрізняються від інших немовлят. А за підтримки лікаря та матері цей процес є безпечним та контрольованим.  

Отже, ми з’ясували що:

  1. Найбільший ризик під час вагітності – це продовжувати вживати наркотики, а враховуючи, що залежність має хронічний характер, формується згубне коло, яке "спонукає" і надалі до вживання наркотиків.
  2. Препарати ЗПТ –  метадон та бупренорфін – мають достатній рівень безпеки для лікування пацієнтів, зокрема й вагітних жінок.
  3. Грудне вигодовування під прийому препаратів ЗПТ може бути рекомендоване, якщо пацієнтка дотримується правил участі в ЗПТ; переваги грудного вигодовування значною мірою переважають будь-які мінімальні ризики.
  4. Різке припинення вживання препаратів ЗПТ може нести ризики для здоров’я дитини та матері.
  5. ЗПТ надає низку переваг матері та дитині, зокрема, допомагає боротися із супутніми захворюваннями та робить процес вагітності більш передбачуваним та контрольованим.
  6. ЗПТ дозволяє мінімізувати ризик інфікування ВІЛ та вірусними гепатитами, що надзвичайно важливо і для матері,  й для дитини та всього суспільства.   

Якщо у вас залишились запитання щодо особливостей лікування опіоїдної залежності під час вагітності або ви хочете звернутися щодо консультації,  фахівці гарячої лінії з питань ЗПТ допоможуть вам. Телефон: 0-800-507-727.

Читайте також:

Україна представила досвід надання послуг ЗПТ в умовах війни на Міжнародній конференції INHSU

Як війна вплинула на надання послуг з профілактики ВІЛ неурядовими організаціями?

Міфи ЗПТ. Бупренорфін кращий за метадон

Інші новини