Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ернкерн
20.10.2023
15:58

Україна представила досвід надання послуг ЗПТ в умовах війни на Міжнародній конференції INHSU

Центр громадського здоров’я представляє Україну на 11th International Conference on Health and Hepatitis in Substance Users (INHSU), що проходить 17-20 жовтня у Женеві.

Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності ЦГЗ, представила поточний стан надання послуг у сфері зменшення шкоди для людей, які вживають наркотики ін'єкційним шляхом, ЗПТ та послуг з протидії вірусним гепатитам; окреслила ключові виклики з якими зіштовхнулась система охорони здоров'я та відповіді, які фахівці змогли впровадити для мінімізації втрат сервісів. 

Як зазначає пані Ірина, попри всі складнощі та ризики, протягом короткого проміжку часу після початку ескалації бойових дій, країні вдалось не лише забезпечити безперервність лікування та послуг, а й значно розширити програми, збільшити охоплення та почати впроваджувати нові інтервенції та активності.

“Не дивлячись на  чисельні виклики з якими зіштовхнулась країна - ми гідно представляємо Україну на міжнародному рівні, демонструючи ефективні підходи не лише щодо забезпечення якості послуг, а й кризового управління в умовах війни”, - наголошує пані Ірина. 

За словами експертки Центру, щоб запобігти ризикам переривання лікування, з перших днів повномасштабної війни було посилено урядове керівництво та створено міцну міжсекторальну координацію, яка передбачає регулярні зустрічі з усіма ключовими зацікавленими сторонами. 

“Ми звернулися до донорів по додаткову підтримку щодо термінової закупівлі препаратів ЗПТ та АРТ. Завдяки цьому були створені буферні запаси ліків у регіонах”, - розповіла Ірина Іванчук. 

Серед інших здобутків, які вдалось реалізувати - забезпечено підтримку тих, хто виїжджає за кордон, внутрішньо переміщених пацієнтів, зокрема створено зручні сервіси з пошуку препаратів ЗПТ та АРТ. 

Поміж іншого, була вдосконалена правова база, підвищена ефективність реагування на потреби регіонів - модернізований процес розподілу та доставки ліків у регіони. Протягом перших 6 місяців від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, препарати ЗПТ видавались на строк до 30 днів, а лікарні отримали дозвіл зберігати 3- місячні запаси препаратів тощо. 

Не дивлячись на роботу в надскладних умовах війни, Україні вдалось забезпечити поставку та впровадження новітнього препарату ЗПТ - бупренорфіну пролонгованої дії “Buvidal”, який передбачає прийом препарату 1 раз на місяць, замість щоденного вживання таблетованої форми, що значно полегшує забезпечення безперервності отримання терапії.  

Також було розпочато пілотування нових моделей надання ЗПТ - зокрема із використанням відеоспостереження за прийомом доз ЗПТ. Серед здобутків варто зазначити розширення мережі наркологічних закладів, які разом із ЗПТ надають послуги з лікування вірусного гепатиту С, впровадження низки активностей, спрямованих на підтримку психічного здоров'я серед пацієнтів ЗПТ та медичних працівників, продовження децентралізації послуг щодо вірусних гепатитів, початок роботи з оновлення чинних Стандартів медичної допомоги при вірусних гепатитах та опіоїдної залежності та ініційовано розробку нових тощо. 

 

Інші новини