Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день охорони праці: безпека медичних працівників в умовах пандемії
28.04.2021
14:16

Всесвітній день охорони праці: безпека медичних працівників в умовах пандемії

28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці. Цьогоріч він проходить під гаслом: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи — інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі», обумовленим пандемією COVID-19.

У всьому світі уряди, роботодавці, робітники й усе населення загалом зіткнутися з безпрецедентними проблемами через пандемію та її наслідки. Вона торкнулася майже кожного аспекту галузі праці — від ризику передавання вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі.

Величезна кількість людей, які щодня контактують із COVID-19, а тому опиняються в небезпеці, — це медичні працівники.

В Україні за весь час пандемії, станом на 28 квітня 2021 року, на COVID-19 захворіли 82189 медичних працівників, 796 випадків хвороби стали летальними.

Медичні працівники можуть наражатися на професійні небезпеки, що становлять ризик хвороб, травматичних ушкоджень і навіть смерті в контексті реагування на COVID-19. Ці професійні ризики включають:

  • професійне інфікування COVID-19;
  • ураження шкіри та тепловий удар від тривалого використання ЗІЗ;
  • вплив токсинів через інтенсивне використання дезінфекційних засобів;
  • психологічний дистрес;
  • хронічну втому;
  • стигматизацію, дискримінацію, фізичне та психологічне насильство та переслідування.

Професійний вплив SARS-CoV-2 на медичних працівників може реалізовуватися в будь-який час у закладах охорони здоров’я та в позалікарняному середовищі, під час пов’язаних із роботою подорожей до району циркуляції вірусу серед місцевого населення, а також на шляху до робочого місця та з нього.

Кожен заклад охорони здоров’я повинен розробити і впровадити програму з безпеки і здоров’я на роботі, як це сформульовано в концепції ВООЗ/МОП щодо програм безпеки і здоров’я медичних працівників на роботі, а також призначеного та відповідним чином підготовленого координатора з питань безпеки і здоров’я на роботі. У великих закладах охорони здоров’я повинен бути комітет із питань безпеки та здоров’я на роботі, до складу якого входять працівники й керівництво, та службу безпеки і здоров’я на роботі з основними профілактичними функціями.

Відповідно до абзацу першого статті 13 Закону України про охорону праці, роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Керівники медзакладів мають впроваджувати та реалізовувати заходи, аби мінімізувати ризики інфікування та правильно організувати роботу: розподілити потоки пацієнтів і працівників, здійснювати пасивний та активний скринінги, виділяти чисті і брудні зони, проводити навчання та підготовку працівників. Зокрема також:

  • Розробити й дотримуватися визначеного маршруту пацієнта та стандартів догляду за пацієнтами;
  • Визначити й розробити заходи щодо зниження ризиків інфікування працівників та перехресного інфікування серед пацієнтів;
  • Забезпечити раціональне використання засобів індивідуального захисту, їх правильне зберігання, носіння та знешкодження після використання;
  • Дотримуватися вимог до очищення та дезінфекції поверхонь;
  • Організувати правильне поводження з медичними відходами;
  • Розслідувати всі випадки травм медичних працівників на робочому місці та забезпечити постконтактне медичне обстеження працівників;
  • Організувати режим роботи й відпочинку працівників тощо.


Більше порад для керівників медзакладів та медпрацівників:

Що робити медзакладу, аби зменшити інфікування медиків COVID-19

Чек-листи для підготовки медзакладів та закладів соцзахисту до прийому пацієнтів з COVID-19

Заходи захисту для лікарів, які допомагають пацієнтам з COVID-19

Відео про те, як правильно надягати, знімати та утилізовувати ЗІЗ

Тимчасова настанова ВООЗ та МОП COVID-19: безпека праці та здоров’я медичних працівників

Мінімальні вимоги безпеки й охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29 листопада 2018 року № 1804

Інші новини