Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зменшення споживання солі — це простий, але ефективний крок до збереження здоровʼя
12.05.2025
17:21

Зменшення споживання солі — це простий, але ефективний крок до збереження здоровʼя

Цього року на 12–18 травня припадає Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі, створений для підвищення уваги до важливості здорового харчування та впливу солі на наше здоров’я. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб — майже 10% усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання.

Центр громадського здоров’я нагадує про важливість обмеженого вживання солі й можливості комфортного переходу на здоровіший раціон.

Чому варто контролювати споживання солі 

Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров'я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб.

Скільки солі безпечно вживати щодня

Оптимальна добова норма становить не більше 5 грамів — це приблизно одна чайна ложка солі.

Українці ж вживають 12,6 г солі на добу, про це свідчать результати національного дослідження STEPS у 2019 році. Аналогічні результати показало нещодавнє дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань, проведене методом телефонного опитування CATI.

Як зменшити кількість солі у раціоні

1.⁠ ⁠Смак — у спеціях! Орегано, часник, базилік, куркума, лимонний сік — вони допоможуть замінити сіль і додати аромату стравам.

2.⁠ ⁠Не соліть «на автоматі». Спробуйте страву — можливо, солити вже й не потрібно.

3.⁠ ⁠Менше ковбас, твердого сиру і соусів — у цих виробах солі більше, ніж у чипсах.

4.⁠ Вивчайте етикетки. Віддавайте перевагу продуктам, які містять менше солі або позначку «low sodium».

5.⁠ ⁠Зменшуйте вживання солі поступово. За 2–3 тижні рецептори адаптуються —  і менш солоні страви можуть здаватися навіть смачнішими за ті, до яких ви звикли.

6. Обирайте йодовану сіль. Це допомагає запобігти йододефіциту та його наслідкам для здоров’я.

 

Інші новини