Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
17.04.2024
19:41

Анонс вебінару «Природа наркотичної залежності»

Запрошуємо на вебінар «Природа наркотичної залежності», що відбудеться 18 квітня (четвер) о 14:00 за посиланням.

Поговоримо на такі теми:

  • чому люди починають вживати наркотики;
  • форма та моделі вживання наркотиків;
  • причини виникнення наркотичної залежності (механізми);
  • наслідки вживання;
  • діагностика розладів психіки та поведінки внаслідок уживання наркотичних речовин.

Чому виникає наркотична залежність? Хіба не може людина просто так «злізти»?

У суспільстві поширена, але водночас хибна така думка: людина, яка має залежність від наркотичних речовин, може легко «злізти з наркотику». Це призводить до формування міфів та неправильного уявлення про залежність від психоактивних речовин (ПАР).

Залежність від ПАР є захворюванням центральної нервової системи: біохімія мозку змінюється так, що потреба в наркотичних речовинах стає біологічно зумовленою і дуже сильною. Тобто залежність від ПАР — хронічне рецидивне захворювання, яке потребує тривалого, часто пожиттєвого лікування. Це можна порівняти, скажімо, із цукровим діабетом або серцево-судинними захворюваннями. В обох випадках відбувається порушення нормального функціонування ураженого органу або систем органів. Разом з тим можна запобігти розвитку цієї хронічної недуги й лікувати людину.

Спікери:

  • Андрій Птащенко — психіатр-нарколог, головний фахівець з управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдної залежності ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
  • Гела Каландія — лікар-нарколог, завідувач амбулаторним відділенням ЗПТ КНП «КМНКЛ «Соціотерапія», експерт із ЗПТ Бюро ВООЗ в Україні.

Запис лекції буде розміщено на нашому YouTube каналі.

Інші новини