Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
25.04.2024
18:53

Центр громадського здоров’я постійно підтримує надавачів послуг з питань ВІЛ

15–18 квітня 2024 року фахівці відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я України відвідали кілька закладів охорони здоров’я Полтавської області.

Спеціалісти ЦГЗ здійснюють візити технічної підтримки з метою моніторингу реалізації Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року.

Під час візиту відбулися зустрічі з керівництвом ДОЗ Полтавської ОДА, фахівцями сайтів антиретровірусної терапії і тренінги «Введення в АРТ» (за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я»).

Підтримка надавачів послуг з питань ВІЛ на місцях є важливою частиною роботи Центру громадського здоров’я України

15–16 квітня фахівчині відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ Ольга Клімова та Наталя Риженко відвідали чотири лікарні: КП «Пирятинська лікарня Пирятинської міської ради», КНП «Гребінківська міська лікарня», КМП «Лікарня Придніпровська», КНП «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні».

Такі візити є систематичною консультативно-технічною підтримкою експертами національного рівня спеціалістів закладів охорони здоров’я. Під час візитів наші колеги аналізують виконання показників діяльності з ВІЛ-інфекції у кожній області України, алгоритми та ефективність тестування на ВІЛ у закладах, які надають первинну та вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, та впровадження заходів з доконтактної профілактики (ДКП). Також лікарі сайтів АРТ отримують допомогу в ефективному застосуванні інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб».

Обмін знаннями і вдосконалення навичок лікарів з питань діагностики, лікування та супроводу пацієнтів з ВІЛ допомагають покращувати якість медичної допомоги

Щороку збільшується мережа закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), які готові забезпечувати профілактику, діагностику та лікування від ВІЛ-інфекції в Україні. Так, на 2024 рік договори із НСЗУ на забезпечення пакетів ВІЛ-послуг уклали 367 медзакладів, зокрема 33 нові.

Фахівці ЦГЗ допомагають медичним працівникам, які розпочинають надавати послуги з діагностики і лікування від ВІЛ-інфекції, вдосконалювати теоретичну підготовку та практичні навички — це важлива складова забезпечення якості медичної допомоги.

17 квітня наші колеги провели тренінг «Введення в АРТ» для фахівців ЗОЗ Полтавської області, які вперше підписали договір із НСЗУ про надання медичних послуг за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ (та підозрою на ВІЛ)».

Учасники тренінгу ознайомилися із законодавством та основними нормативно-правовими актами у сфері протидії ВІЛ-інфекції, а також обговорили маршрут пацієнта з діагностики ВІЛ-інфекції. Відтак лікарі нових сайтів АРТ навчалися вести випадок ВІЛ-інфекції (встановлювати діагноз, призначати й контролювати лікування, підтримувати прихильність до терапії) та дізналися про різні аспекти доконтактної і постконтактної профілактики.

Варто зазначити, що в м. Полтава з 2024 року більше пацієнтів можуть отримати ВІЛ-послуги у сімейного лікаря. Серед учасників тренінгу були медичні працівники первинної медичної допомоги ЦПМСД № 1, що вже спроможна надавати медичні послуги у сфері ВІЛ на базі 8 амбулаторій сімейного лікаря.

Зустрічі з обласним керівництвом системи охорони здоров’я та лікарями-практиками — обмін досвідом та спільний пошук ефективних рішень з надання профілактики, тестування та лікування від ВІЛ-інфекції у Полтавській області

У продовження програми візиту 18 квітня відбулася зустріч членів мультидисциплінарної команди (МДК) Полтавської області, лікарів ЗОЗ, які надають медичні послуги за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ (та підозрою на ВІЛ)» (лікарі сайтів АРТ), фахівців Центру громадського здоров’я України за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я».

МДК презентувала огляд алгоритму тестування у Полтавській області, стан впровадження і алгоритм надання послуг із доконтактної та постконтактної профілактики, стан надання послуг із тестування на ВІЛ.

Фахівці ЦГЗ розглянули зміни законодавства у сфері ВІЛ-інфекції. Зокрема, внесені 2023 року зміни до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» забезпечили застосування підходів профілактики, діагностики і лікування від ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ, відкрили можливості для оновлення застарілої, неефективної підзаконної нормативно-правової бази у сфері протидії ВІЛ.

Лікарям було презентовано результат візитів «таємних покупців» до трьох ЗОЗ Полтавської області з питань отримання послуги тестування на ВІЛ (самозвернення). Такі звернення відбувалися за технічної підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я». Якість послуг тестування на ВІЛ оцінювали напередодні візиту національних фахівців до Полтавської області. Виявлено, що всі три заклади отримали по 21 балу з 25 максимальних, тобто послугу тестування на ВІЛ під час самозвернення надавали якісно.

Виконання основних показників Державної стратегії у Полтавській області

18 квітня фахівці відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції зустрілися з очільником ДОЗ Полтавської ОДА Віктором Лисаком. Сторони обговорили виконання основних показників реалізації Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року.

Оцінна кількість ЛЖВ у Полтавській області становить 4 700 осіб. За результатами 2023 року регіон має такі результати у досягненні показників каскаду медичної допомоги ЛЖВ: кількість людей які живуть з ВІЛ та знають свій статус — 82% від оцінної, 85% із них отримують АРТ, 97% із тих, хто приймає АРТ, досягли вірусологічної супресії. При цьому показники каскаду лікування в області мають стійку позитивну динаміку за три роки (2021–2023).

За результатами 2023 року в Полтавській області побільшало обстежень на ВІЛ порівняно з 2022 роком (65 887 проти 46 710 відповідно). Показник доведення до лікування серед тих, у кого вперше виявлено ВІЛ, становить 89%. Так, за результатами тестування на ВІЛ виявлено 315 ВІЛ-позитивних осіб, 275 з яких було взято на медичний облік у ЗОЗ.

Полтавська область — серед лідерів в Україні за кількістю сайтів АРТ, які пропонують клієнтам послугу доконтактної профілактики (ДКП). За результатами 2023 року 23 сайти АРТ (95% від загальної кількості) були залучені до надання послуг з ДКП.

У 2022 та 2023 роках частота передавання ВІЛ від матері дитині в області становила 0%, при цьому Полтавщина була серед регіонів — лідерів за охопленням АРТ вагітних ВІЛ-позитивних жінок: 100%.

Представники ЦГЗ презентували керівнику системи охорони здоров’я Полтавської області результати візитів консультативно-технічної підтримки до КП «Пирятинська лікарня Пирятинської міської ради», КНП «Гребінківська міська лікарня», КМП «Лікарня Придніпровська», КНП «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні».

За результатами обговорення проблемних питань та перспектив удосконалення медичних послуг за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ (та підозрою на ВІЛ)» було прийнято рішення про необхідність навчання медпрацівників з питань тестування та оновлення клінічних маршрутів у закладах охорони здоров’я Полтавської області, що підписали договір із НСЗУ на надання ВІЛ-послуг.

Експертиза та методична підтримка, розбір клінічних випадків та навчання фахівців нових ЗОЗ, які вперше надаватимуть послуги з питань ВІЛ за договором із НСЗУ — систематична підтримка фахівців відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції задля забезпечення якості профілактики, тестування та лікування від ВІЛ-інфекції в Україні

Інші новини