Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Робоча нарада "Розробка національної програми досліджень туберкульозу"
18.12.2023
14:51

Центром громадського здоров'я за участі партнерів визначено пріоритети щодо досліджень в сфері подолання туберкульозу

13-14 грудня відбулась робоча нарада "Розробка національної програми досліджень туберкульозу" за організації Центру громадського здоров'я, Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. 

У заході брали участь представники Всесвітньої організації охорони здоров'я, Міністерства охорони здоров'я, Центру громадського здоров'я, партнери з розвитку та фінансування, науково-дослідних установ, університетів, управлінці, науковці, медичні працівники, неурядові організації та представники спільнот. 

Під час наради фахівці обговорювали питання політики ВООЗ у галузі досліджень та інновацій щодо туберкульозу, а також національні політики України, визначили ключові прогалини та пріоритети досліджень у галузі туберкульозу в країні, сформували комплексну програму пріоритетних досліджень з туберкульозу та інш. 

Зокрема, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Яна Терлеєва розказала про ситуацію щодо туберкульозу в Україні, про основні досягнення та виклики. 

"Туберкульоз залишається проблемою громадського здоров'я в Україні. За останні десятиліття країна досягла значного прогресу в зниженні захворюваності на туберкульоз. Тим не менш, наша держава залишається однією серед 18-ти високопріоритетних країн для подолання ТБ в Європейському регіоні ВООЗ і входить до 10-ти країн із найвищою захворюваністю на Риф/МЛС ТБ у світі. У вересні 2023 року під час засідання Генасамблеї ООН високого рівня з питань боротьби з ТБ було прийнято політичну декларацію, в якій висловлені рішучі наміри та заходи щодо вирішення викликів у дослідженнях ТБ. Ці наміри включають зобов’язання створити сприятливе середовище для досліджень у сфері ТБ, включаючи операційні дослідження та інновації шляхом розробки та впровадження національних програм і стратегічних планів досліджень відповідно до національних пріоритетів, зміцнення дослідницького потенціалу, законодавчої та нормативно-правової бази. А також розширювати міжнародне співробітництво для просування досліджень та інновацій у сфері ТБ, зміцнювати дослідницький потенціал та співпрацю шляхом вдосконалення дослідницьких платформ і мереж з дослідження ТБ в державному й приватному секторах. Цією декларацію уряди зобов’язалися сприяти фінансуванню потреб досліджень та розробок в галузі ТБ", — зазначила Яна Терлеєва. 

За підсумками наради був визначений перелік пріоритетних досліджень в сфері подолання туберкульозу, а також  розширено співпрацю та взаємодію з партнерами, сформовано плани дій щодо реалізації Комплексної програми досліджень. Крім того, учасникам вдалось обмінятись досвідом в сфері розвитку дослідницького потенціалу.

Інші новини