Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Дослідження з відеонагляду за пацієнтами ЗПТ: які результати показав пілотний проєкт?
24.11.2023
16:44

Дослідження з відеонагляду за пацієнтами ЗПТ: які результати показав пілотний проєкт?

23 та 24 листопада за підтримки Гранту Глобального фонду по боротьбі з СНІДом, туберкульозом та малярією відбулася дводенна робоча зустріч, присвячена результатам реалізації пілотного проєкту "Дослідження з відеонагляду за пацієнтами замісної підтримувальної терапії (ЗПТ)". 

Під час дослідження пацієнти, які впродовж 2 місяців щоденно виходили на відеонагляд з медсестрою сайту прийому ЗПТ, щоб прийняти під її контролем препарат (метадон або бупренорфін), переходили на самостійний прийом. А перехід на самостійний прийом дає суттєві переваги пацієнту. 

86,7% (320 осіб) пацієнтів ЗПТ було переведено на самостійний прийом, а це високий показник ефективності проєкту й доказ успішності його реалізації. 13,3% (49 осіб) вибули з дослідження достроково, бо не дотримувались режиму щоденного виходу на відеозв'язок. 

Такий пілотний проєкт дає змогу поштовху для внесення змін до законодавчої бази щодо виду прийому препарату ЗПТ дистанційно під відеоспостереженням. 

За результатами зустрічі абсолютна більшість схвалила цей вид прийому препарату, який має позитивний вплив на пацієнта та на заклад охорони здоров'я. Що це може означати для пацієнта? Це - економія коштів та часу на щодення добирання на сайт прийому ЗПТ, а також швидкий перехід на самостійний прийом. Для закладу це - суттєве зменшення на сайт ЗПТ та на медпрацівників.

Читайте також:

Міфи ЗПТ. Препарати замісної підтримувальної терапії не рекомендують вагітним жінкам

Запрошуємо на лекцію "Лікарські засоби для лікування опіоїдної залежності"

Україна представила досвід надання послуг ЗПТ в умовах війни на Міжнародній конференції INHSU

 

Інші новини