Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Педикульоз: профілактика захворювання
15.07.2019
12:22

Педикульоз: профілактика захворювання

Педикульоз — це паразитування на людині комах вошей, що супроводжується свербежем і може призводити до специфічних захворювань шкіри.

Воші паразитують на людині, харчуються кров'ю людини, відкладають яйця-гниди, які приклеюють до волосся. Самка відкладає щодня 3 - 7 яєць, за все життя — від 38 до 120 яєць. Тривалість життя дорослих особин — 27-30 днів.

Розрізняють такі різновиди педикульозу, згідно з місцем паразитування вошей:

  • головний — паразитування вошей на волосистій частині голови переважно на скронях, потилиці, тімені, а також у вусах, бороді (паразит — головна воша);
  • лобковий (фтиріоз) — паразитування цих комах у жінок: в ділянці лобка, у чоловіків: в паховій зоні, на волосяній частині живота, грудей, на вусах, а у дітей: на віях, і бровах (паразит — лобкова воша);
  • платтяний — паразитування вошей в складках одягу, білизни (паразит — платтяна воша).

Крім безпосереднього паразитизму, платтяні воші здатні переносити епідемічний висипний тиф, епідемічний (або вошивий) поворотний тиф, волинську гарячку.

Педикульоз має такі прояви:

  • свербіж шкіри в місці укусу воші;
  • дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі;
  • наявність гнид у волоссі;

Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів.

Шляхи передачі

Платтяні і головні воші передаються від людини до людини при безпосередньому контакті або через одяг, головний убір, тканинні предмети побуту, гребінці, тощо. Лобкова воша як правило передається з лобкового волосся під час статевого акту, але можлива також передача через речі (постільна білизна, спідня білизна тощо). Неможливо заразитися вошами від тварин, оскільки ці паразити видоспецифічні, тобто людські воші можуть жити тільки на людині.

Педикульоз можна дістати практично в будь-якому місці, де можливий тісний контакт однієї людини з іншою: в магазині, потязі чи іншому громадському транспорті і навіть у туалетах, лазнях, саунах, басейнах, спортивних роздягальнях. Більш того, воша може протягом 2 – 3 днів чекати нового господаря.

Профілактика

Наявність педикульозу є загальною соціальною проблемою щодо здоров’я серед усіх вікових груп, особливо серед дітей шкільного віку. Оскільки воші передаються від людини до людини, важливо дотримуватись правил гігієни, не користуватись спільною білизною, не спати на одній подушці тощо.

Позбавлення від педикульозу

Існує багато способів позбавлення педикульозу (знищення вошей і гнид). Для цього зверніться до лікаря та використовуйте засоби, які він порадить. Важливо дотримуватися інструкції із застосування того чи іншого препарату та слідкувати за терміном його придатності.

Статистика

У 2017 році було зареєстровано 15 813 випадків захворювання на педикульоз і фтиріоз, у 2018 р. – 14 227. За 5 місяців 2019 року зареєстровано 5 523 випадків захворювання на  педикульоз і фтиріоз, за 5 місяців 2018 року їх було 6 875 – зменшення становить 19,67%.

Серед дітей організованих дитячих колективів найбільш уражені діти, які відвідують спеціалізовані школи та дитячих дошкільних закладів.

У 2018 році збільшення ураженості на педикульоз, фтиріоз зареєстровано в 6 регіонах:  Миколаївській (на 2,4%), Луганській (на 8,9%), Сумській (5,6%), Харківській (7,1%), Чернівецькій (21,4%) та Чернігівській (10,2%). Збільшення ураженості відмічається за рахунок дітей від 0 до 17 років у Чернівецькій на 23,3%, Харківській – 6,6% та Луганській – 2,5% областях.

Зменшення рівня ураженості зареєстровано у 19 регіонах, де показники ураженості  менші від середнього показника по Україні (33,5) в межах від 20% до 1,4 рази. Найбільш низькі показники мають місце у Волинській, Закарпатській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

У 2018 році в Україні було зареєстровано три форми педикульозу. Найбільш поширеним був головний педикульоз, частка якого серед сукупного педикульозу залишилася такою ж високою, як і в попередні роки, і становила 96,1%, платтяного та змішаного педикульозу – 3,8%.

Детальніше про ураженість населення педикульозом в Україні можна почитати тут: https://phc.org.ua/pages/diseases/parasitism/pediculosis.

Інші новини