Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Попри війну в Україні впроваджують інновації для кращої допомоги пацієнтам з туберкульозом — нарада з керівниками протитуберкульозних центрів
03.04.2024
13:24

Попри війну в Україні впроваджують інновації для кращої допомоги пацієнтам з туберкульозом — нарада з керівниками протитуберкульозних центрів

28–29 березня 2024 року у Києві керівники регіональних фтизіопульмонологічних центрів та представники органів охорони здоров’я обговорили удосконалення надання медичної допомоги пацієнтам із туберкульозом в умовах повномасштабної війни проти України та подолання наслідків пандемії COVID-19.

Робочу нараду-семінар «Удосконалення протитуберкульозної служби в умовах повномасштабної війни проти України та долання наслідків пандемії COVID-19» організували Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

У межах заходу обговорили низку важливих питань:

  • досягнення у сфері подолання туберкульозу та основні бар’єри у наданні медичної допомоги людям, які хворіють на туберкульоз у прифронтових територіях;
  • організацію надання медичної допомоги з комплексним веденням пацієнтів із супутніми захворюваннями;
  • міжсекторальну взаємодію для посилення відповіді на туберкульоз та у комплексному підході до подолання туберкульозу;
  • результати моніторингу заходів з інфекційного контролю;
  • стан і плани реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією;
  • профілактику професійного вигорання і основні кроки та пріоритетні заходи на регіональному рівні.

«Навіть в умовах тривалої повномасштабної війни проти України національна протитуберкульозна програма демонструє лідерство і продовжує впроваджувати інновації для покращення якості та доступності медичної допомоги. При цьому регіональні фтизіопульмонологічні центри, які створені та функціонують в кожній області, продовжують розвиватися, швидко адаптувалися до нових викликів і застосовують нові моделі допомоги, орієнтовані на потреби людей», — зазначила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва.

Традиційно під час наради було презентовано найкращий регіональний досвід для подальшого масштабування.

Представники Одеської і Тернопільської областей поділилися своїм досвідом організації заходів з подолання туберкульозу серед внутрішньо переміщених осіб, а Кіровоградської області — щодо ведення туберкульозу у дітей.

Волинська область презентувала особливості реалізації Інформаційної стратегії щодо туберкульозу на рівні регіону. Колеги з Івано-Франківської та Львівської областей розповіли про перші результати впровадження інноваційних систем штучного інтелекту у щоденну практику з діагностики туберкульозу.

Працівники «Обласного протитуберкульозного диспансеру» Донецького регіону попри постійні загрози через близькість зони бойових дій героїчно продовжують надавати медичну допомогу в надзвичайних умовах.

Протитуберкульозна служба України вкотре довела свою спроможність протистояти викликам та загрозам, спричиненим злочинною військовою агресією проти України, стійко працювати, щоб крок за кроком долати виклики, пов’язані з туберкульозом, і наближати перемогу України.

Напередодні, 27 березня, у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася нарада з питань удосконалення медичної допомоги людям із туберкульозом за участі фахівців Центру громадського здоров’я, керівників департаментів охорони здоров’я та регіональних фтизіопульмонологічних центрів.

Інші новини