Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Програми зменшення шкоди
27.06.2022
09:22

Програми зменшення шкоди

Підхід зменшення шкоди в охороні здоров’я виник як альтернатива підходу, спрямованого виключно на повне утримання від вживання наркотиків. Цей підхід спрямовано на тих споживачів, від яких не можна очікувати швидкої та/або повної відмови від наркотичних засобів. Залежність є хронічною хворобою, і, на жаль, не всі хворі можуть повністю відмовитись від вживання наркотиків. Проте, навіть якщо вживання відбувається — можна зменшити шкоду від такого вживання, а саме в частині попередження інфекцій, що передаються через кров, таких як ВІЛ, вірусні гепатити В та С. Програми зменшення шкоди не вимагають негайної відмови від вживання наркотиків, вони спрямовані на зменшення щоденних негативних наслідків.

Ефективність таких програм доведено в усьому світі. Так, завдяки впровадженню перших програм зі зменшення шкоди у Швейцарії, Великій Британії та Австралії вдалося знизити кількість нових випадків ВІЛ-інфекції серед людей, які вживають наркотики ін’єкційно, майже до нуля.

Є п’ять основних принципів зменшення шкоди від вживання наркотиків задля профілактики:

  • не починай вживати наркотики взагалі;
  • якщо почав вживати, то не вживай їх ін’єкційно;
  • якщо почав вживати ін’єкційні наркотики, тоді кожну ін’єкцію роби новими стерильними шприцом і голкою та нікому не передавай їх для повторного використання;
  • якщо в тебе немає можливості для кожної ін’єкції користуватися новими стерильними шприцом і голкою, то використовуй свої власні шприц і голку повторно (попередньо промий їх дезінфекційним розчином), але не користуйся чужим нестерильним інструментарієм;
  • якщо користуєшся чужим нестерильним ін’єкційним інструментарієм, то обов’язково дезінфікуй його перед використанням.

Ці принципи знає кожен соціальний працівник, який впроваджує діяльність у рамках профілактичних програм, та ділиться ними зі споживачами наркотичних засобів, згідно з принципом «рівний-рівному» під час роботи.

До комплексу профілактичних послуг належать:

  • програма обміну/видачі шприців (для більшої доступності чисті шприци краще видавати, а не обмінювати);
  • програма замісної підтримувальної терапії та інші види лікування наркозалежності;
  • тестування на ВІЛ та консультування, доступ до антиретровірусної терапії (АРТ);
  • профілактика і лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ);
  • програма видачі презервативів для людей, які вживають наркотики ін’єкційно, та їхніх сексуальних партнерів;
  • адресна інформація, навчання і комунікація для людей, які вживають наркотики ін’єкційно, та їхніх сексуальних партнерів;
  • профілактика, вакцинація, діагностика та лікування вірусних гепатитів;
  • діагностика і лікування туберкульозу (ТБ).

З 2019 року Центр громадського здоров’я успішно впроваджує програми з профілактики ВІЛ, вірусних гепатитів державним коштом у всіх регіонах країни. Ця діяльність здійснюється неурядовими організаціями, які мають досвід роботи з ключовими групами, та кожного року демонструють ефективність програми, яку ми можемо відстежити завдяки показникам виконаної роботи. За результатами 2021 року, у рамках діяльності профілактичних програм на території України, було охоплено 169 433 особи з представників групи людей, що вживають наркотики ін’єкційно.

Також в Україні в програмах профілактики практикується використання налоксону. Учасників програми профілактики навчають як використовувати налоксон у домашніх умовах і роздають комплекти для людей, котрі вживають наркотики, зокрема опіоїди, та інших осіб, які можуть бути свідками передозування. Завдяки такій практиці зменшується кількість передозувань серед представників групи ЛВНІ.

Після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, ситуація з поширенням ВІЛ/СНІД почала стабільно погіршуватися з кожним днем. Тому впровадження програм зі зменшення шкоди є як ніколи важливим для ефективного подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні.

Зі свого боку дякуємо всім неурядовим організаціям, які здійснюють діяльність у рамках програми зі зменшення шкоди в надскладних умовах, ризикуючи власним життям. За результатами діяльності в період з 24 лютого до 1 червня 2022 року послугами профілактики ВІЛ усього було охоплено 153 749 клієнтів, серед яких 113 883 представники ключової групи ризику ЛВНІ.

Інші новини