Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спалах поліомієліту на Філіппінах: який ризик поширення в світі?
25.09.2019
12:26

Спалах поліомієліту на Філіппінах: який ризик поширення в світі?

Після 19-ти років відсутності поліомієліту на Філіппінах 16 вересня 2019 року Міністерство охорони здоров’я країни повідомило про спалах поліовірусу. Циркулюючий дериват вакцинного поліовірусу типу 2 було виділено у 3-річної дівчинки з провінції Ланао-дель-Сур. Крім того, поліовірус типу 1 та поліовірус типу 2 було ізольовано зі зразків навколишнього середовища у м. Маніла та Давао.

Причиною поширення поліовірусу на Філіппінах Всесвітня організація охорони здоров’я називає недостатній рівень імунітету населення та прогалини в епіднагляді. У 2018 році на Філіппінах лише 66% дітей віком до 5 років охоплено трьома дозами пероральною вакцини проти поліомієліту, в той час як для припинення передачі вірусу важливо імунізувати не менше 95% дітей.

ВООЗ та ЮНІСЕФ закликають усі країни забезпечити ефективне планування та проведення кампаній вакцинації проти поліомієліту. Поки хоча б одна дитина залишається зараженою, діти по всій країні та навіть за її межами ризикують захворіти на поліомієліт.

Міжнародні медико-санітарні правила рекомендують, щоб усі мандрівники до районів, уражених поліомієлітом, були повністю вакциновані проти поліомієліту.

Спалах вимагає невідкладних заходів для захисту більшої кількості дітей від зараження. ВООЗ та ЮНІСЕФ тісно співпрацюють з урядом Філіппін для посилення нагляду та швидкого реагування на цей спалах. Вакцинація – єдиний та найкращий захист від поліомієліту, який вражає переважно дітей до 5 років.

Міністерством охорони здоров'я Філіппін розпочато кампанію з імунізації проти поліомієліту в місті Маніла. Подальші масові кампанії імунізації проти поліомієліту будуть проведені у жовтні 2019 року.

Нагадуємо, що поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Наразі ризик міжнародного поширення поліовірусу з Філіппін ВООЗ оцінює як низький.

Шістьох доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Особам, які постійно проживають або тимчасово протягом тривалого періоду (4 тижні та довше) перебувають на територіях, уражених поліомієлітом, незалежно від віку, необхідно отримати одну дозу оральної або інактивованої вакцини проти поліомієліту за 1–12 місяців до здійснення міжнародних поїздок.

Інші новини