Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Учасники програми «Інтервенційна епідеміологічна служба — Україна» розширили свої знання з неінфекційних захворювань
08.03.2024
11:21

Учасники програми «Інтервенційна епідеміологічна служба — Україна» розширили свої знання з неінфекційних захворювань

З 26 лютого по 1 березня 2024 року відбувався тренінг «Епідеміологія неінфекційних захворювань» для 4-ї та 5-ї когорт учасників програми підготовки з польової епідеміології «Інтервенційна епідеміологічна служба — Україна» (ІЕС) просунутого рівня.

Програму підготовки з польової епідеміології впроваджує в Україні з 2018 року Центр громадського здоров’я за підтримки Міністерства охорони здоров’я та міжнародних партнерів у рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», яку реалізують організація Pact і консорціум партнерів (Швейцарський інститут тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss TPH), Університет Темпл, Дрексельський університет і Федерація охорони здоров’я Філадельфії).

Програма започаткована для фахівців сектора громадського здоров’я, зокрема епідеміологів, з метою зміцнення їхніх знань і навичок для своєчасного й ефективного виявлення інфекційних та неінфекційних захворювань (НІЗ), екологічних небезпек і реагування на них.

На урочистому відкритті тренінгу з промовою виступив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Михайло Росада, заступник генерального директора і директор програми «Інтервенційна епідеміологічна служба — Україна» Олександр Мацьков.

В Україні, як і в інших країнах, неінфекційні захворювання лишаються основною причиною захворюваності, втрати працездатності та передчасної смертності. Найдієвіший спосіб зменшити тягар НІЗ — запобігти їхньому розвитку шляхом впливу на поведінкові фактори ризику, які є причиною НІЗ: куріння, вживання алкоголю, надмірне споживання солі, недостатня фізична активність, надмірна вага та ожиріння, нездорове харчування.

Отож представники МОЗ і ЦГЗ акцентували увагу на необхідності опановувати нові знання про неінфекційні захворювання з урахуванням найкращих світових практик. Це допоможе польовим епідеміологам здобути унікальні знання і навички для кращого розуміння тягаря неінфекційних захворювань та впровадження дієвих заходів у майбутньому.

Експертами проєкту виступили Мелтем Кутлар Йосс (керівниця проєкту, Swiss TPH), д-р Вільям Ааронсон (Університет Темпл), Дженніфер Колкер (Школа громадського здоров’я Дорнсайф Дрексельського університету), Анастасія Думчева (старша радниця з неінфекційних захворювань та громадського здоров’я, Швейцарський інститут тропічної медицини та громадського здоров’я).

Учасники тренінгу, зокрема, ознайомилися з результатами національного дослідження поширеності основних факторів ризику НІЗ, яке відповідає затвердженому ВООЗ поетапному підходу до епіднагляду (STEPS), розвинули навички розслідування випадків неінфекційних захворювань, аналізу даних, ранжування проблем і розробки заходів утручання для протидії неінфекційним захворюванням.

Здобуті знання допоможуть українським фахівцям краще розуміти ключові епідеміологічні поняття, необхідні для оцінювання тягаря НІЗ в Україні (як-от підходи до епіднагляду, профілактики, контролю та лікування), а отже — ефективно розвивати відповідний напрямок у системі громадського здоров’я України з урахуванням міжнародних практик та об’єктивно оцінювати ситуацію із поширеністю факторів ризику виникнення НІЗ серед дорослого населення країни.

Завдяки співпраці Програми ІЕС та експертам проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» створено дружній майданчик для професійного обговорення теми профілактики та контролю НІЗ.

Інші новини