Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки.
24.12.2019
16:04

Безпечний святковий стіл

Щоб святкування було і корисне, і смачне, а головне — безпечне, не починайте святкову вечерю голодними!

Завчасно перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями. Такий перекус дасть легке насичення і допоможе уникнути переїдання.

Не рекомендується ставити на стіл копченості й консерви усіх видів, жирні ковбасні та м’ясні нарізки.

Розпочніть святкову трапезу із салатів зі свіжими овочами або фруктами, що приправлені рослинною олією, йогуртами, соком лимона або граната. Такі салати легко засвоюються, а також містять вітаміни, мінеральні речовини і ферменти.

Віддавайте перевагу свіжим овочевим стравам: вони містять багато клітковини і надовго забезпечують відчуття ситості. Із м’яса краще обрати запечену курятину або ж приготуйте в духовці рибу.

Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу.

Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок. Для солодкого столу краще обирайте чорний шоколад із вмістом какао-бобів щонайменше 76%, фрукти і сухофрукти.

Що ж до алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати: будь-яка доза є небезпечною для організму. Та якщо не вдається зовсім відмовитися від спиртного, не більше 30–50 мл міцного напою можна випити як мінімум через півгодини після попереднього прийому. Організм здатний перетравлювати лише певну кількість алкоголю: 50 г міцних напоїв і 100 г сухого вина, випитих повільно, впродовж 30 хв.

Не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені!

Зважений підхід як до святкового, так і до щоденного харчування допоможе вберегтися від харчових отруєнь та проблем із травленням.

Зокрема, у січні 2018 року внаслідок отруєння ботулотоксинами після вживання неякісної продукції в Україні померла одна людина. Також від ботулізму померла людина 1 січня 2019 року.

З початку цього року в Україні зареєстровано 117 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 127 людей. Троє з них — діти у віці 12, 14 та 17 років. П’ятеро людей померло: двоє на Запоріжчині та по одному летальному випадку сталося на Київщині, Дніпропетровщині та Чернігівщині.

Порівняно з минулим роком, кількість постраждалих від ботулізму цьогоріч збільшилася на 9%.

Ботулізмом заражаються майже з однаковою частотою як чоловіки, так і жінки. Понад 75% тих, хто заразився, є людьми у віці 25–55 років.

Найбільшу кількість хворих на ботулізм зареєстровано у Києві (11), Запорізькій (11 людей), Чернігівській (10), Житомирській (10) та Дніпропетровській (10) областях.

Ботулізм не передається від людини до людини.

Більшість харчової продукції, що стала причиною цьогорічних захворювань на ботулізм (76%), було виготовлено в домашніх умовах. У 11% випадків її придбали у торговельних мережах.

55% людей, що захворіли, вживали рибну продукцію, виготовлену кустарно, або невідомого походження. 32% постраждали через уживання консервів та інших виробів із м’яса. Інші заразилися ботулізмом, скуштувавши консервовані овочі та гриби.

Інші новини