Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спеціалісти вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ протягом 2016–2017 років тісно співпрацювали із німецькими колегами
04.12.2019
16:40

До вірусологічної лабораторії ЦГЗ поставлено тест-системи для лабораторної діагностики особливо небезпечних вірусних інфекцій

З 11 до 22 листопада цього року Центр громадського здоров’я України приймав доктора Петру Еммеріх з колегами, спеціалістів Інституту тропічної медицини імені Бернхарда Нохта (Гамбург, Німеччина). Візит було присвячено питанням епідеміологічного нагляду за вірусними особливо небезпечними інфекціями, зокрема гарячкою Західного Нілу та хантавірусною інфекцією.

Інститут тропічної медицини імені Бернхарда Нохта — найбільша така установа Німеччини, добре знана в усьому світі. На базі інституту функціонує Центр Всесвітньої організації охорони здоров’я з питань діагностики арбовірусних та інших геморагічних гарячок. Фахівці інституту займаються проблемами лабораторної діагностики таких захворювань: тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS), геморагічні гарячки Ласса, Ебола, Марбург, гарячки Західного Нілу, денге, Чікунгунья, Сіндбіс, Узуту й ін.

Спеціалісти вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ протягом 2016–2017 років тісно співпрацювали із німецькими колегами. Зокрема, виконували спільний проект «Підвищення біобезпеки шляхом покращення діагностики та проведення серомоніторингу щодо Крим-Конго геморагічної гарячки серед здорових осіб в Україні, 2016–2017 роки». Проект було розширено (додали збудника хантавірусної інфекції) та продовжено на 2018–2019 роки. Проект передбачав вивчення поширеності в Україні збудника Крим-Конго геморагічної гарячки. У його рамках зібрано близько 3 500 зразків сироваток від здорових людей, що мешкають на території 25 областей, тестування яких завершується.

У рамках меморандуму між Центром громадського здоров’я України та Інститутом тропічної медицини імені Бернхарда Нохта фахівці вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ набули як теоретичних знань, так і практичних навичок, про що свідчать отримані сертифікати.

Впродовж реалізації проекту німецькі фахівці неодноразово відвідували українську референс-лабораторію, проводили для колег семінари та навчальні тренінги. Крім того, до вірусологічної лабораторії ЦГЗ поставлено тест-системи для лабораторної діагностики в Україні особливо небезпечних вірусних інфекцій.

Лабораторія забезпечена сучасними діагностичними препаратами для досліджень зразків від хворих на гарячки Західного Нілу, денге, Чікунгунья, Зіка, Ебола, Крим-Конго геморагічної гарячки, а також кліщового енцефаліту і геморагічної гарячки з нирковим синдромом.

Протягом 2016–2019 років обстежено 392 особи, лабораторно підтверджено 80 випадків, з них 41 випадок гарячки Західного Нілу, 11 — гарячки з нирковим синдромом (хантавірусна інфекція), 22 — гарячки денге, 6 — гарячки Чікунгунья.

Результатом роботи українських та німецьких фахівців стала розробка пропозицій подальшої співпраці між Центром громадського здоров’я та Інститутом тропічної медицини імені Бернхарда Нохта на 2020–2022 роки. Зокрема, впровадження дозорного епідеміологічного нагляду за гарячкою Західного Нілу (Полтавська та Запорізька області) та хантавірусною інфекцією (Київська область та м. Київ).

Інші новини