Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров'я брав участь у Конгресі
05.12.2023
09:59

Досягнення та відкриті питання України у сфері паліативної та хоспісної допомоги: фахівці Центру громадського здоров'я виступили на ІV Національному Конгресі

Фахівці Центру громадського здоров'я взяли участь в ІV Національному Конгресі з паліативної та хоспісної допомоги "Війна і ми. Паліативна допомога в Україні: виклики, ризики та перспективи". 

Під час заходу представники міжнародних організацій, центральних органів виконавчої влади, провідні науковці України різних галузей, лікарі-практики та військові обговорювали клінічні засади розвитку системи паліативної і хоспісної допомоги в умовах війни, соціальну складову паліативної допомоги, особливості її надання дітям та на рівні первинної медико-санітарної допомоги, а також — розвиток паліативної допомоги в Україні крізь призму права.

На паліативному лікуванні та догляді людей з туберкульозом акцентувала увагу завідувачка відділу управління  та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я Яна Терлеєва.

"Сьогодні туберкульоз є виліковною хворобою. Разом з МОЗ, регіональними протитуберкульозними службами за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та у співпраці з Інститутом фтизіатріі та кафедрами фтизіатріі ми кардинально змінили ситуацію стосовно паліативного лікування та догляду людей з туберкульозом. За 5 років в 10 разів зменшилася кількість людей, яким ми не могли призначити лікування. Це стало можливим завдяки впровадженню за лідерства Центру нових стандартів медичної допомоги при туберкульозі, нових ліків, програм комплексного догляду. Ми будемо і надалі працювати, щоб усі українці могли одужати і зазнавали якнайменше страждань під час лікування", – зазначила Яна Терлеєва. 

Доступ до паліативної допомоги має надаватися всім пацієнтам, незалежно від віку, нозологічної категорії захворювання, соціального статусу, національності, релігійних та політичних переконань або місця перебування. Люди, хворі на туберкульоз мають право на паліативну допомогу, що гарантується Законом України про подолання туберкульозу. 

"Глобальна програма проти туберкульозу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) закликає до досягнення нульового рівня нових випадків туберкульозу, смертності та нульового страждання людей з туберкульозом. У відповідності до Цілей Стійкого Розвитку країнам необхідно ліквідувати епідемію туберкульозу до 2030 року. Право на паліативну допомогу та полегшення болю є зобов'язанням систем охорони здоров'я відповідно до міжнародного законодавства про права людини. В Україні впровадження сучасних підходів до організації надання паліативної допомоги хворим на туберкульоз є складовою державної політики щодо забезпечення якісної і доступної протитуберкульозної медичної допомоги", — наголосила Яна Терлеєва. 

За її словами, Україна досягла значних успіхів у сфері надання паліативної допомоги хворим на туберкульоз. Серед них: 

  • ухвалення Закону "Про подолання туберкульозу в Україні";
  • Україна стала першої серед європейських країн, яка запровадила нові Стандарти медичної допомоги "Туберкульоз", засновані на найновіших рекомендацій ВООЗ та принципах доказової медицини;
  • покращення діагностики туберкульозу та стійких його форм (протягом 2-х годин не лише здійснюється діагностика ТБ, а й визначається стійкість збудника до протитуберкульозних препаратів);
  • за вагомого внеску МОЗ, ЦГЗ та за підтримки гранту Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією забезпечено повний доступ до ліків, включно із інноваційними навіть в умовах повномасштабної війни проти України;
  • за координації ЦГЗ впроваджено 3 новітні лікарські засоби, які дали змогу скоротити терміни лікування з 18 місяців до 6 місяців та покращили результати лікування стійких форм ТБ з 65 % у 2020 році до 87% у 2022 році у дослідженнях;
  • наразі реалізуються комплексні програми медико-соціального супроводу  в масштабах всієї країни за підтримки гранту Глобального фонду, а починаючи з 2023 року і за державні кошти. 

За результатами Конгресу ІV Національного Конгресу з паліативної та хоспісної допомоги, учасники затвердили резолюцію, згідно із якою ГО "Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги" спільно із державою та суспільством, військовими та фахівцями Центру громадського здоров'я продовжуватимуть розвивати сферу паліативної допомоги в Україні. 

Зазначимо, що відповідно до визначення Всесвітньої організації охорони здоров'я, паліативна допомога – це підхід, який дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами, пов'язаними із захворюванням, що загрожують життю. Його метою є раннє виявлення захворювання, ретельна оцінка та лікування пацієнтів, а також надання психосоціальної та духовної підтримки. Паліативна допомога ґрунтується на принципі поваги до людської гідності та наданні практичної підтримки родинам паліативних пацієнтів. 

У 2023 році майже 130 тисяч українців отримали паліативну допомогу, причому кількість дорослих пацієнтів зросла через війну. Дитяча паліативна допомога зменшилася, оскільки багато дітей шукали лікування за кордоном. 

Впродовж цього року стаціонарну паліативну допомогу отримали понад 70 тисяч пацієнтів, а мобільну паліативну –  понад 59 тисяч. Кількість пацієнтів з лікарсько-стійким туберкульозом, які завершили лікування із результатом "НЛ – паліативне лікування" за 5 років зменшилася майже в 5 разів завдяки новим стандартам лікування, впровадженню трьох інноваційних ліків та мультидисциплінарному підходу у веденні людей з туберкульозом.

Станом на сьогодні 1 447 медичних закладів уклали контракти з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) на надання паліативної допомоги. 

За останніми даними, в протитуберкульозних закладах України функціонує 386 ліжок для надання паліативної допомоги, проте їх матеріально-технічне забезпечення потребує перегляду з урахуванням сучасного уявлення про паліативну допомогу та заходами з інфекційного контролю. 

Сьогодні актуальним залишається питання покращення доступу до паліативної допомоги як основного компонента систем охорони здоров'я з акцентом на первинну медичну допомогу та догляд у громадах або на дому, яке було зазначено у Глобальній резолюції щодо паліативної допомоги, прийнятої у 2014 році.

Інші новини