Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Лікування вірусних гепатитів В і С в Україні
09.06.2021
14:22

Лікування вірусних гепатитів В і С в Україні

На сьогодні вірусні гепатити В і С (далі — ВГВ, ВГС) становлять серйозну загрозу громадському здоров’ю, оскільки близько 80% цирозу та гепатоцелюлярної карциноми спричинені саме цими типами вірусів.

В Україні, за оціночними даними, 1 342 418 людей інфіковані ВГС, у той час як під медичним наглядом перебуває близько 92 000 людей, що становить 6,9% від оціночної кількості людей із хронічним ВГС.

ВГВ, за оцінками експертів, інфіковані 559 341 людей, а під медичним наглядом перебуває 18 433 людей, 3,3% відповідно. Тобто більшість людей навіть не знають про свою хворобу, а відтак не отримують доступ до лікування.

У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та C, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.

Цілями реалізації Державної стратегії в частині ВГ до 2030 року є:

  • попередження 90% нових випадків вірусних гепатитів;
  • діагностування 90% людей, які хворіють на ВГ та не знають про свою хворобу;
  • лікування 90% хворих на ВГС.

Завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України, міжнародних організацій та неурядових організацій, протягом останніх років закуповується велика кількість ефективних пангенотипних схем лікарських засобів для лікування ВГС.

У 2020 році пандемія коронавірусної хвороби сповільнила або і призупинила набір пацієнтів із ВГС через те, що інфекційні лікарні були перепрофільовані на лікування пацієнтів із COVID-19. Утім це дало змогу розпочати децентралізацію послуг із діагностики та лікування пацієнтів із ВГС та надати пацієнтам можливість наблизити послуги із ВГС до пацієнтів.

На сьогодні Центром разом із Texty.org.ua розроблено візуалізацію «Моніторинг наявності препаратів для лікування вірусних гепатитів С та В для дорослих та дітей» у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». Завдяки візуалізації громадяни можуть дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях і, відповідно, стати на облік та отримати ці препарати.

Дані про наявність медичних препаратів дають громадськості змогу контролювати використання коштів державного бюджету та запобігають низці корупційних ризиків. Зокрема, унеможливлюють відмову пацієнтам в отриманні безкоштовного лікування.

Інші новини