Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Попри війну у нас є інструменти для того, щоб зупинити поширення ВІЛ - Людмила Черненко на акції до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 
01.12.2023
13:08

Попри війну у нас є інструменти для того, щоб зупинити поширення ВІЛ - Людмила Черненко на акції до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 

1 грудня 2023 року у Києві біля меморіалу "Червона стрічка" відбулася акція на підтримку Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Вона пройшла під гаслом "Знання про ВІЛ рятують життя". Центр громадського здоров’я взяв участь у заході. 

"Насамперед я хочу подякувати Збройним силам України за ту можливість, що ми маємо сьогодні для проведення цього заходу. За минулий рік було зареєстровано 9 тисяч нових випадків інфікування ВІЛ. У нашій державі створена мережа лікувальних закладів, які забезпечують безкоштовним лікуванням хворих на ВІЛ-інфекцію, законодавчо врегульовано питання безоплатного надання лікування та безоплатного проведення лабораторних досліджень - за кошти держбюджету й міжнародних партнерів", - заявила генеральна директорка Центру громадського здоров’я Людмила Черненко.

Головним рушійним моментом у запобіганні поширенню ВІЛ-інфекції гендиректорка ЦГЗ назвала  профілактичні заходи. Вона наголосила: самосвідомість кожної людини про своє здоров’я, про здоров’я близьких може зупинити поширення ВІЛ/СНІДу.

"Попри повномасштабну війну у нас є інструменти для того, щоб зупинити поширення ВІЛ-інфекції. Спільними зусиллями державних інституцій, ключових спільнот, міжнародних партнерів ми вживаємо всіх заходів. Ми цінуємо вклад кожного й дуже вдячні за спільну роботу!" - заявила Людмила Черненко. 

Директор з політики та адвокації у БО "100% життя" Дмитро Тигач нагадав, що на сьогодні 120 тисяч людей отримують АРТ, з них близько 2 тисяч - діти. І жодна програма під час війни не зупинилась. Він подякував усім донорам і партнерам за допомогу. 

На заході також виступив Девід Шлефер, старший координатор програми з надання допомоги посольства США в Україні. "США віддані своєму давньому партнерству з урядом України та громадянським суспільством, щоб покласти край цій епідемії. І разом ми досягли величезних успіхів", - зазначив він. 

Аби привернути увагу до важливості знань про ВІЛ серед ширшої аудиторії, до 1 грудня разом з відомими українцями було підготовано серію роликів "Знання про ВІЛ рятують життя". Героями стали дизайнер одягу Іван Фролов, телеведуча Олена Кравець, лідерка гурту Onuka Ната Жижченко, олімпійський чемпіон Жан Беленюк та блогер Олег Машуковський. Реліз роликів відбувся під час акції до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, організованої БО "100% життя", їх транслювали на змонтованому на заході екрані.

Жан Беленюк під час акції нагадав українцям про те, настільки важливо тестуватися на ВІЛ та й загалом відповідально ставитися до свого здоров’я.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Центр громадського здоров’я у цю дату нагадує, які заходи з профілактики ВІЛ допоможуть вам жити на всі 100%.

Читайте також:

Тестування на ВІЛ за ініціативою медпрацівника: які існують бар’єри та як їх подолати?

Профілактуйте ВІЛ/СНІД - живіть на всі 100%

У Києві відбулись тренінги для соціальних працівників з послуг тестування на ВІЛ-інфекцію

Інші новини