Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Робота відділу інфекційного контролю: досвід та шлях Тернопільщини
28.03.2023
09:37

Робота відділу інфекційного контролю: досвід та шлях Тернопільщини

Тернопільська обласна клінічна лікарня є однією з учасниць пілотного проєкту з впровадження роботи відділу інфекційного контролю (ВІК) за допомоги Центру громадського здоров’я. 

Команда експертів відділу інфекційного контролю та антимікробної резистентності Центру громадського здоров’я  на чолі з керівником відділу Романом Колесником планово відвідала заклад з метою менторингової підтримки фахівців новоствореного відділу з інфекційного контролю (ВІК) та працівників лікарні.

Марія Панасюк, лікар-інфекціоністка відділу; Олеся Крилова, головна фахівчиня відділу та Ігнат Гаврилов, фармацевт відділу провели для лікарів та медичних сестер навчальні тренінги. У проєкт беруть участь 3 відділення: хірургічне, ВІАТ, Травматологія та ортопедія. 

В обраних проєктом відділеннях експерти ЦГЗ та фахівці ВІК закладу визначили рівень поширення інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, в тому числі викликаних збудниками з резистентністю, провели базові оцінювання призначення антибактеріальних лікарських засобів з метою профілактики і лікування, а також визначили проблеми закладу, що потребують якнайшвидшого і відкладеного вирішення.

Для фахівців відділень провели навчання за напрямками:  

  • покращення гігієни рук – «Гігієни рук - основа профілактики інфікування», Олеся Крилова;
  • епідеміологічний нагляд – «Впровадження рутинного епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги», Марія Панасюк;
  • адміністрування антимікробних препаратів – «Раціональна периопераційна антимікробна профілактика», Ігнат Гаврилов.

«Відділ інфекційного контролю — це про якісну і безпечну медичну послугу»: Роман Колесник про появу нових відділів в закладах охорони здоровʼя

Зустрілись експерти Центру громадського здоров’я також і з Василем Бліхарем, генеральним директором Тернопільської обласної клінічної лікарні.  

Фахівці обговорили можливості посилення роботи баклабораторії, створення сучасної аптеки на базі лікарні, проаналізували результати дослідження роботи визначених проєктом відділів та надали фахові рекомендації для керівництва закладу.   

“Результати впровадження заходів з профілактики інфікування, інфекційного контролю та протидії поширенню збудників з резистентністю в українських лікарнях показали ефективність таких заходів, незважаючи на пандемію і військові дії. Мультидисциплінарний підхід із залученням лікарів-клініцистів, епідеміологів, клінічних фармацевтів, бактеріологів, за сприяння керівництва закладу, дозволяє удосконалювати медичну послугу і надавати її безпечно як для пацієнтів, так і для працівників”, — зазначає Роман Колесник, керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

Надалі у закладі запроваджуватиметься система управління якістю з урахуванням питань профілактики інфікування, локальний мікробіологічний моніторинг і протоколи лікування інфекційних хвороб, що на ньому базуються; рутинний епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги та програми навчання та підготовки лікарів-клініцистів щодо раціонального використання антимікробних лікарських засобів.

Інші новини