Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Стан здоров’я людини впливає на її довголіття
20.05.2021
19:35

Стан здоров’я людини впливає на її довголіття

Жити довго — не означає жити краще. На вебінарі «Глобальне здоров’я: досвід України та Італії» експерти в медичній галузі розказали про чинники ризику неінфекційних захворювань, а також механізми, що можуть допомогти людям запобігти багатьом хворобам.

З усіх усюд доноситься інформація про шкоду сигарет, проте так мало обговорюється тема ТВЕНів (тютюнових виробів для електричного нагрівання). Заступник генерального директора Центру громадського здоров’я Владислав Збанацький, розказав про фейки від тютюнових корпорації та чим відрізняються ТВЕНи від традиційних сигарет, а також чи справді вони менш шкідливі.

Куріння — один з найбільш поширених способів зашкодити власному здоров’ю.

ТВЕНи, як різновид засобів для куріння, є не менш шкідливими за сигарети та викликають сильну залежність. Вони потрапили до України у той момент, коли законодавство країни не було готовим протистояти новітнім виробам. Вже досить довгий час компанії, що виробляють ТВЕНи, спрямовують свої зусилля аби поширити продаж сигарет серед жінок та дівчат, що підтверджується стрімкою динамікою зростання курців серед жіночого населення. Більше про ТВЕНи та чому вони шкідливі читайте у статті Центру, присвяченій цій темі.

Варто звернути увагу на те, що у ТВЕНах використовуються канцерогени. Концентрація шкідливих речовин в аерозолі iQOS (FDA) менша, ніж у звичайних сигаретах. Проте, корпорація замовчує інформацію про інші 53 компоненти з переліку FDA (50 з яких є канцерогенами). Дослідження показали, що рівень ще 57 компонентів виявився вищим, ніж у звичайних сигаретах: 22 компоненти перевищували цей рівень у 2 рази, а 7 компонентів — у 10 разів.

Окрім куріння, на здоров’я людей впливає безліч інших чинників, зокрема:

  • харчові звички;
  • місце проживання;
  • фізична активність;
  • ставлення до здоров’я;
  • доступ до медичних послуг.

Ці фактори називаються — епігенетика. Саме вона впливає на рівень здоров’я та життя людини більше, ніж генетичні чинники. Наскільки важливо підвищувати якість життя і як це впливає на довголіття, розказав кардіолог і засновник компанії «Довголіття» Массимо Гуалерци.

«Якщо люди не будуть дбати про здоров’я, буде катастрофа», — доктор Массимо Гуалерци. Він займається вивченням феномену довголіття людей.

Старіння людей у сучасному світі відбувається набагато швидше, ніж це було у минулому. Чому так? Більшість людей не займаються профілактикою захворювань та не знають, як це робити. На систему охорони здоров’я багатьох країн накладається велике навантаження, адже пацієнти приходять уже лікувати хвороби, а не профілактувати. Здоров’я — це не випадковість, потрібно впроваджувати програми, що забезпечать здорове життя людей у старшому віці.

Як забезпечити довголіття? Системи охорони здоров’я різних країн намагаються вирішити цю дилему, тому, як вважає Массимо, варто зосередитися на профілактиці захворювань. Лікарі не приділяють багато уваги консультуванню людей, що призводить до того, що пацієнти не змінюють свої звички, а звертаються до лікарів, коли проблеми зі здоров’ям стають серйозними.

Як розв’язувати такі проблеми?

  • попередження — навчати людей підтримувати здоровий спосіб життя (розвивати здорові харчові звички, зменшувати стрес або навчити управляти ним, нагадувати про фізичну активність);
  • технології — впровадження програм до національних медичних систем.

Довголіттям буде результат цих змін. Головним ворогом здоров’я є поганий стиль життя, адже більшість людей не знає, як жити по-іншому.

В Італії 50 000 інфарктів стається на рік, що означає 17 — кожної години. Займаючись профілактикою, можна уникнути розвитку серцево-судинних захворювань. Потрібно змінити розуміння людей стану свого здоров’я, поглибити їхнє розуміння у тому, яким чином його покращити.

Інноваційні технології в медичній сфері розвиваються та дають можливості вдосконалити діагностику захворювань. Дослідженнями в галузі інформаційних технологій у медицині займається Ілля Чайковський, провідний науковий співробітник Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова. Вчені інституту займаються створенням програм для портативних електрокардіографів, головною перевагою яких є персоніфікована оцінка рівня здоров’я та прогнозування виникнення серйозних хвороб у клінічно здорових людей. Сучасні технології дозволили розробити портативні засоби для ЕКГ (електрокардіографії), продаж яких у світі стрімко зростає. Така технологія завдяки українським дослідникам уже доступна у країні.

Люди, користуючись цими пристроями, отримують електрокардіограму в електронному вигляді: поштою чи на смартфон, також результат можна отримувати онлайн.

Нещодавно командою Інституту кібернетики у Хмельницькій області був проведений масовий скринінг людей за допомогою портативного приладу ЕКГ. Ці дані несуть велику цінність. Розроблений українськими вченими метод шкалювання ЕКГ використовується при аналізі великого масиву електрокардіографічних даних в межах досліджень Інституту громадського здоров’я Оксфордського університету. Детальніше про дослідження дивіться у відео.

Піклуйтеся про здоров’я та пам’ятайте, що профілактика забезпечує здорову старість, а новітні технології спрощують контроль та діагностування. Бережіть своє здоров’я та довголіття!

Інші новини