Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
27.12.2019
11:25

Стартувала кампанія з вакцинації ВІЛ-позитивних дівчат в Україні для профілактики раку шийки матки

600 дівчат з ВІЛ віком від 9 до 14 років в Україні до кінця 2020 року будуть щеплені проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) в рамках кампанії Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) за підтримки Центру громадського здоров’я України.

ВПЛ є причиною 70% випадків раку шийки матки. Дівчата та жінки, які живуть з ВІЛ, мають високий ризик інфікування цим вірусом.

У 2018 році у світі виявили понад пів мільйона випадків захворювання на рак шийки матки. В Україні щодня в середньому 6 жінок помирає від цієї хвороби.

Кожен, хто має сексуальні стосунки, ризикує інфікуватися вірусом папіломи людини. Проте жінки, які живуть з ВІЛ, мають середньому у 8 разів більший ризик розвитку раку шийки матки, порівняно з жінками без ВІЛ. І навпаки ― жінки з вірусом папіломи людини мають вдвічі більший ризик інфікуватися ВІЛ.

Попередити інфікування вірусом папіломи людини можна щепленням. Вакцина проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень.

1800 доз двовалентної вакцини проти ВПЛ закупила Фундація АнтиСНІД-США в Україні для 600 дівчат від 9 до 14 років, які живуть з ВІЛ. У співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України та органами охорони здоров’я обласних державних адміністрацій Фундація передала вакцини у 23 регіони України. Також Фундація провела навчання для медпрацівників щодо техніки щеплень проти ВПЛ та особливостей вакцинації ВІЛ-позитивних людей.

Ярослава Лопатіна, голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні, розповідає про мету кампанії з вакцинації: «AHF Ukraine докладає зусиль до того, щоб люди з ВІЛ вакцинувались, а лікарі мали необхідні знання та навички, аби робити щеплення ВІЛ-позитивним людям. У 2019 році Фундація АнтиСНІД-США в Україні долучилася до глобальної ініціативи «Дівчата діють». Одним із компонентів якої є кампанія з вакцинація ВІЛ позитивних дівчат проти вірусу папіломи людини. Цією кампанією ми хочемо привернути увагу суспільства до раку шийки матки як проблеми громадського здоров'я та закликати всіх ― громади, владу, а особливо жінок ― піклуватися про здоров'я. Наша мета ― забезпечити здорове та активне майбутнє для дівчат і жінок, що живуть з ВІЛ в Україні».

«Вакцини проти ВПЛ застосовують у 84 країнах світу, зокрема Україні, Канаді, США, Австралії та більшості країн ЄС. У всьому світі вже вакцинувалися 80 мільйонів людей. Будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати. Ми працюємо над тим, аби українське суспільство було більш обізнане та захищене» – Олександр Заїка, начальник відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я України.

 

Щоб захиститися від вірусу папіломи людини та раку шийки матки, рекомендовано зробити щеплення до початку статевого життя (у 9–14 років). Якщо вакцинацію не робили у підлітковому віці, можна зробити щеплення після консультації з лікарем. Обмеженнями для усіх дівчат ― вік до 9 років, для жінок, які живуть з ВІЛ, ― вік після 26 років. Дівчатам та жінкам з ВІЛ вакцинують у 3 етапи.

Щеплення проти вірусу папіломи людини входить до Національного календаря профілактичних щеплень як рекомендоване. Щепитися можна за власний рахунок. Також вакцину для населення можуть придбати органи місцевої влади.

У рамках кампанії з вакцинації щеплення проводитимуть у закладах охорони здоров’я за місцем проживання або медичного спостереження. До кінця 2020 року всі дівчата з ВІЛ 9–14 років без протипоказань до щеплення та за згодою батьків чи опікунів будуть вакциновані від вірусу папіломи людини.

AHF (Фундація АнтиСНІД-США) – одна з найбільших неурядових організацій, що реалізує програми з профілактики та тестування на ВІЛ, лікування та підтримки понад 1,3 млн пацієнтів з ВІЛ у 43 країнах світу, в тому числі й в Україні.

AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД-США в Україні) – українське Представництво AHF, що розпочало свою діяльність у 2009 році з підтримки децентралізації надання антиретровірусної терапії та запровадження програм швидкого тестування на ВІЛ. За перше півріччя 2019 року 59 тис. людей протестовано на ВІЛ; 38 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів забезпечені безкоштовними медичними послугами через співпрацю AHF Ukraine з медичними закладами.

Інші новини