Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українські та європейські фахівці обговорили нові виклики громадському здоров’ю
23.04.2024
10:01

Українські та європейські фахівці обговорили нові виклики громадському здоров’ю

Українська делегація обговорила ситуацію із боротьбою з антимікробною резистентністю в нашій країні та інші питання громадського здоров’я на щорічній зустрічі з колегами з Європейської мережі національних інститутів громадського здоров’я, яка відбулася 18–19 квітня у Будві, Чорногорія.

З боку України участь у зустрічі взяли представники Центру громадського здоров’я, Бюро ВООЗ в Україні та Всеукраїнської асоціації фахівців громадського здоров’я. Разом із представниками національних інститутів громадського здоров’я інших країн, які є членами регіональної Європейської мережі, вони обговорили результати роботи мережі протягом 2023 року та плани роботи на 2024 рік.

Зокрема, розглянули такі питання: вплив змін клімату на громадське здоров’я, можливості використання штучного інтелекту, реагування на надзвичайні ситуації, посилення співпраці між інституціями у європейському регіоні, боротьба з антимікробною резистентністю, посилення незалежності досліджень від політичних рішень.

Виконувачка обов’язків заступниці генерального директора ЦГЗ Ольга Гвоздецька, яка також є віцепрезиденткою Європейської мережі національних інститутів громадського здоров’я, наголосила на пріоритетних завданнях мережі, серед яких — посилення співпраці між її учасниками, оцінювання потреб інституцій громадського здоров’я, членів мережі, збір та поширення інформації, яка буде їм корисна.

У другий день зустрічі окрема сесія була присвячена ситуації з антимікробною резистентністю через війну в Україні, а також можливостям залучення та співпраці інституцій громадського здоров’я у європейському регіоні.

Із презентацією досягнень та викликів у сфері боротьби з антимікробною резистентністю в Україні виступив завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ Роман Колесник. Він презентував результати вивчення лікарняних інфекцій і тенденції споживання антибіотиків в Україні за 2015–2023 роки та стратегічні плани боротьби з антимікробною резистентністю в Україні до 2030 року.

Також представники ЦГЗ зустрілися і проговорили плани та пропозиції співпраці з партнерами — Європейським центром профілактики та контролю захворювань (ECDC), мережею організацій громадського здоров’я EuroHealthNet, данським Державним інститутом сироватки (Statens Serum Institut) і Норвезьким інститутом громадського здоров’я (Folkehelseinstituttet).

ЦГЗ є членом Міжнародної асоціації національних інституцій громадського здоров'я — мережі, яка об’єднує 115 організацій громадського здоров’я з 98 країн. У 2023 році віцепрезиденткою Європейської мережі національних інституцій громадського здоров’я обрали Ольгу Гвоздецьку.

Інші новини