Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як пояснити пацієнту, що приймати антибіотики немає сенсу?
23.09.2022
10:51

Як пояснити пацієнту, що приймати антибіотики немає сенсу?

Стійкість до антибіотиків є однією з найбільших проблем охорони здоров’я нашого часу. Існує не так багато варіантів лікування хворих людей, інфікованих бактеріями, які стійкі до антибіотиків, і, на жаль, таких варіантів з часом стає все менше. Про це свідчать звіти всіх українських і міжнародних організацій, які працюють у сфері охорони здоров’я. Тобто проблема стійкості бактерій до антибіотиків не є вигадкою, а наша з вами реальність, від якої неможливо просто відокремитися.

Через широку доступність антимікробних препаратів у аптечних мережах, пацієнти нерідко самовільно «призначають» самі собі ці ліки, займаються самолікуванням, вживають ліки за порадою інших людей. На їхнє переконання, антибіотики — універсальна зброя проти недуг і запорука швидкого одужання. Тому часто лікарі стикаються з ситуаціями, коли пацієнти тиснуть і вимагають призначити їм антибіотики.

Як бути в таких ситуаціях і як переконати пацієнта, що антибіотики потрібні не завжди?

  • Почніть розмову з пояснення що таке бактерії та віруси й у чому між ними різниця.

Бактерії — це мікроорганізми, які можуть знаходитися як всередині нашого організму, так і поза ним. Більшість бактерій не є шкідливими, інколи вони можуть навіть бути корисними для людей. Проте деякі з них можуть спричиняти інфекційні хвороби.

Віруси — більш простіші мікроорганізми, ніж бактерії, вони не мають оболонки (клітинної стінки), мікроскопічних структур (органел), які притаманні живим клітинам, і не можуть тривалий час існувати поза межами іншого організму.

І бактерії, і віруси можуть призводити до інфекційних хвороб, але їхнє лікування буде відрізнятися внаслідок різних особливостей їхньої будови.

  • Розкажіть, чому в одному випадку нам потрібно приймати антибіотик, а в іншому — ні?

Антибіотики — це ліки, які борються з інфекційними хворобами, що спричинені саме бактеріями, вбиваючи їх або ускладнюючи їхній ріст і розмноження, і зовсім не впливають на віруси. У вірусів просто фізично відсутні «мішені», на які діють антибіотики.

Тільки один випадок нежиті з десяти спричинений бактеріями. При інфекційних хворобах, до яких призвели віруси, наприклад, при грипі, застуді або нежиті — приймати антибіотик недоцільно! Оскільки він не полегшить стан пацієнта, але в короткостроковій перспективі може спричинити небажані побічні ефекти, а в довгостроковій — сприяти розвитку стійкості бактерій до антибіотиків.

Наголосіть також, що й не при всіх бактеріальних інфекціях пацієнтам потрібний буде антибіотик. Наприклад, при деяких вушних інфекціях або інфекціях приносових пазух, які спричиняють бактерії, антибіотик буде непотрібний, оскільки зазвичай ці хвороби проходять самі собою, без застосування антибіотиків.

Лікарям важливо пояснювати, що антибіотики — не завжди є рішенням, коли пацієнт хворіє, важливо використовувати їх лише тоді, коли вони дійсно потрібні. І призначати антибіотики можете лише ви — лікарі!

Ось тут ми підготували низку порад для медичних працівників, які допоможуть значно покращити ефективність і безпеку антибактеріальної терапії: https://bit.ly/2ZkXOMn

А ось тут є онлайн-курс для лікарів про антимікробну резистентність: https://courses.phc.org.ua/courses/course-v1:PHC+59+2021/about

Інші новини